Obilježena 20. obljetnica 3. gardijske brigade Kune

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/3-gbr_20_god_v.jpg

Na Vojnom poligonu Gašinci, u subotu, 30. travnja, svečano je obilježena 20. godišnjica osnivanja 3. Gardijske brigade „Kune“. Svečanosti su nazočili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH-a i zapovjednik HkoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, izaslanik Predsjednice Vlade RH ministar obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH-a general bojnik Josip Stojković, ratni zapovjednici i veterani Kuna, njihovi prijatelji, obitelji, predstavnici lokalnih vlasti i brojni drugi uzvanici.


U svečanom postroju uz ratne veterane Kuna bili su i pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade, a prijavak izaslaniku Predsjednika RH generalu Kruljcu podnio je brigadir u miru Marko Leko.
Slavna  3. Gardijska brigada Kune ustrojena je u teškim vremenima prije 20 godina. Sudjelovala je na mnogim ratištima diljem Hrvatske. Branili su Vukovar, Vinkovce, Osijek, zadarsko zaleđe…. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu Kune su višestruko pohvaljivane. Kroz ovu je brigadu prošlo gotovo 10 000 pripadnika, a i danas tenkovska bojna Gardijske oklopno mehanizirane brigade nosi naziv Kune.

Tijekom Domovinskog rata 367 pripadnika Kuna je poginulo, njih 1088 je ranjeno, a 17 ih se i dalje vodi nestalima. „Oni nam moraju biti svetinja i to se mora kazati mladim naraštajima jer ćemo samo tako imati budućnost“ kazao je brigadir u miru Leko „ Učinit ćemo sve da ova brigada vječno živi kako u nama tako i u našim potomcima“.

Na ratni put 3. gardijske brigade podsjetio je general bojnik Josip Stojković, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH-a - „Ponosne Kune nizale su uspjehe u Domovinskom ratu“ kazao je te dodao i kako je „najveće odličje ono koje vam je dao Hrvatski narod jer ste stvorili hrvatsku državu.“ Kune su okosnica sadašnje GOMBR-e i u nju je ugrađeno njihovo iskustvo, vještine, srčanost te, prema riječima generala Stojkovića, stoga i ne čudi uspješnost s kojom GOMBR-a obavlja svoje zadaća u zemlji kao i u međunarodnim operacijama.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić je istaknuo kako su Kune svoje ratne zadaće izvršavale ponosno i časno. „Tijekom cijelog Domovinskog rata samo ste branili svoje domove, svoju Domovinu.“ kazao je Ivić te dodao „Hrvatski branitelji su pobjednici u Domovinskom ratu i zaštita njih i njihovih obitelji na prvom je mjestu Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, ali i cijeloj Vladi RH“.

Izaslanik Predsjednika Republike general Kruljac koji je bio i sam jedan od ratnih zapovjednika Kuna istaknuo je kako je 3. Gardijska brigada svojim ratnim putem „utkala nemjerljiv doprinos u oslobađanju i stvaranju hrvatske države.“ Podsjetio je i na ustrojavanje Kuna u teškim vremenima prije 20 godina, njihov ratni put, na njezine poginule, ranjene i nestale pripadnike. „Sjećanje na poginule budi tugu, ali i ponos što su bili s nama i radi istine i povijesti uvijek ih se moramo prisjećati.“, kazao je general Kruljac.  Napomenuo je i kako su se upravo na temeljima Domovinskog rata OS izgradile u modernu, dobro opremljenu i obučenu snagu sposobnu i spremnu izvršavati sve zadaće.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice ustrojavanja 3. Gardijske brigade Kune na Gašincima je služena i sveta misa, organiziran TT zbor, kroz nekoliko metodsko pokaznih vježbi prikazan je dio obučenosti i sposobnosti pripadnika OS-a, te je upriličena i izložba ratnih fotografija.

    Obilježena 20. obljetnica 3. gardijske brigade Kune

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_16.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_17.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_18.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_19.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/20-godina-3-gbr/3-gbr_20_god_20.jpg


Priopćenja