General Čačić uvršten u Dvoranu slavnih u Washingtonu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/siminovic__0642_v.jpg

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović nazočio je, u sklopu posjeta Wasgingtonu, ceremoniji posmrtnog uvrštenja general bojnika Gordana Čačića u Dvorani slavnih međunarodnih polaznika na američkom National Defense University u Washingtonu.

 

Uz državnog tajnika Šimunovića ceremoniji su također, s hrvatske strane, nazočili veleposlanik RH pri NATO-u Igor Pokaz, zamjenik veleposlanice RH u SAD-u Vice Skračić, hrvatski vojni izaslanik u SAD i Kanadi brigadni general Mate Pađen, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kaćinari, te brojni prijatelji pokojnog generala Čačića iz Hrvatske i SAD-a.

Ovo priznanje dodjeljuje se najuspješnijim polaznicima ove, u svijetu prestižne obrazovne institucije, koji su po završetku školovanja na ovom Sveučilištu bili postavljeni na najviše pozicije unutar obrambenog sustava. Pokojni general bojnik Čačić bio je polaznik Škole nacionalne sigurnosti na navedenom Sveučilištu 2000./2001. godine i prvi je Hrvat kome je dodijeljeno ovo časno priznanje. Priznanje je primila supruga pokojnog genarala gospođa Vesna Čačić. Nakon primanja priznanja gospođa Čačić obratila se okupljenima prigodnim govorom u kojem je zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji uvrštavanja.

Također, u sklopu posjeta Wasgingtonu državni tajnik Šimunović sastao se u petak, 29. travnja u Državnom tajništvu sa zamjenikom pomoćnika državne tajnice za JI Europu Thomasom Countrymanom. Razgovaralo se o mogućnostima šire regionalne suradnje u pogledu razvoja zajedničkih obrambenih sposobnosti, hrvatskom doprinosu misiji u Afganistanu a posebno o hrvatskom zapovjedništvu Škole vojne policije u Kabulu, pri čemu je istaknuta odlična suradnja s partnerima iz regije koji sudjeluju u tom projektu. Također razgovaralo se i o potpori SAD-a pri ulasku RH u EU.

U nastavku posjeta državni tajnik Šimunović sastao se i sa zamjenikom posebnog predstavnika za Afganistan i Pakistan Danielom Feldmanom prigodom kojeg se razgovaralo o trenutnom doprinosu RH u Afganistanu te o provedbi strategije tranzicije prema razvoju vlastitih afganistanskih sposobnosti. Obostrano je iskazana velika važnost razvoja obučnih sposobnosti u Afganistanu. Sastancima su uz državnoga tajnika Šimunovića nazočili i veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski vojni izaslanik u SAD i Kanadi brigadni general Mate Pađen, pomoćnik VIZ-a bojnik Robert Katić te ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Washingtonu Dario Mihelin.

{phocagallery view=category|categoryid=619|limitstart=0|displaydownload=1| detail=4|enableswitch=1}



Priopćenja