Obilježena 17. obljetnica HRZ-a i PZO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/doc1_velika.png

Sedamnaesta obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane obilježena je 12. prosinca, a središnja svečanost održana je u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku Donjem. U nazočnosti visokih dužnosnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga, predstavnika Vojno-diplomatskog zbora, županijskih i lokalnih vlasti, obitelji poginulih i nestalih branitelja te braniteljskih udruga, kao i bivših zapovjednika HRZ-a i PZO-a, prigodnim govorima okupljenima su se obratili izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Stjepana Mesića, načelnik Glavnog stožera OSRH-a general zbora Josip Lucić, ministar obrane Branko Vukelić te zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Vlado Bagarić.

„Hrvatsko ratno zrakoplovstvo obavlja brojne zadaće, kako one vojne tako i društveno korisne poput traganja i spašavanja, medicinskih letova te protupožarnih i preventivnih aktivnosti protiv zagađenja Jadrana“, zaključio je general Lucić, istaknuvši da su u proteklih sedamnaest godina razvoja te grane Oružanih snaga dostignuti značajni zrakoplovni kapaciteti koji im, uz ulaganja u ljudske resurse, omogućuju uspješno obavljanje svih zadaća. Ministar Vukelić i ovom je prigodom istaknuo da je u središtu pozornosti čovjek, napomenuvši da je najveći izazov pred MORH-om jačanje ljudskog potencijala. „Snaga HRZ-a i PZO-a te svih grana OSRH-a je u čovjeku, pojedincu. Iako je upravo zrakoplovstvo grana u kojoj moć tehnike najviše dolazi do izražaja, fascinira uvježbanost i obučenost njegovih pripadnika“, rekao je ministar, ističući ulogu HRZ-a i PZO-a u Domovinskom ratu te njihov doprinos društvenoj zajednici. Čestitao je zrakoplovcima njihov dan i u ime predsjednika Vlade Ive Sanadera, a predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić tim je povodom uputio brzojav. Na razvoj i ulogu te grane OSRH-a posebno se osvrnuo zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Vlado Bagarić, poručivši da „nema slobodne zemlje bez slobodnog neba“. Prisjetivši se svih poginulih zrakoplovaca, istaknuo je njihove zasluge u obrani Hrvatske, te je ujedno podsjetio na nove zadaće i izazove koji predstoje, zaključivši: „Imamo moderne oružane sustave i respektabilne ukupne sposobnosti koje će pristupanjem Hrvatske NATO savezu pridonijeti jačanju sustava kolektivne obrane“.

U sklopu proslave Dana HRZ-a i PZO-a služena je misa zadušnica koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić. Nakon središnje svečanosti najviši uzvanici i gosti obišli su Taktičko-tehnički zbor, a na kraju je održan i prigodan letački program. Povodom 17. obljetnice pripadnicima HRZ-a i PZO-a uručena su promaknuća te nagrade i pohvale, a Predsjednik Republike odlikovao je satnika Zvonimira Milatovića Medaljom za iznimne pothvate.



Vijesti