Obilježen blagdan Sv. Nikole, zaštitnika HRM-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sv_nikola04122009_v.jpg

U pomorskoj bazi Lora, u petak 04. prosinca 2009. godine, održala se proslava blagdana Svetog Nikole, zaštitnika Hrvatske ratne mornarice i dana vojne kapelanije Svetog Nikole Biskupa Hrvatske ratne mornarice.

Proslavi su nazočili pripadnici Hrvatske ratne mornarice predvođeni zapovjednikom, kontradmiralom Antom Urlićem, bivši zapovjednik HRM, admiral Vid Stipetić, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Hrvatske ratne mornarice, predstavnici Splitsko-Dalmatinske županije, grada Splita, pomorske policije i Pomorskog fakulteta u Splitu.
Proslava je započela procesijom od kipa Sv Nikole u luci Lora do samostana Svetog Ante u Poljudu. Prije same procesije vojni ordinarij, monsinjor Juraj Jezerinac pozvao je sve okupljene na procesiju pod riječima „Ići putem vjere i ljubavi, kojim je išao sveti Nikola“. Kip svetog Nikole prošao je pored svih ratnih brodova u luci Lora do samostana svetog Ante na Poljudu, gdje je biskup Jezerinac predvodio svetu misu. Na početku propovijedi, biskup Jezerinac je prošao kroz život svetog Nikole, istaknuvši da je sveti Nikola najštovaniji svetac, kako u zapadnoj tako i u istočnoj crkvi. „Sveti Nikola se isticao velikom svetošću i samodisciplinom, kao i vojnici“ rekao je biskup Jezerinac „Volio je siromahe i pomagao je obitelji“. U daljnjem tijeku propovijedi biskup Jezerinac je istako važnost obitelji u današnjem društvu. „Obitelj je danas jako ugrožena“. Istakao je sve opasnosti koje vrebaju današnju obitelj te kakav to utjecaj ima na djecu. Na kraju, biskup Jezerinac je čestitao svim nazočnima blagdan Sv Nikole, zaštitnika HRM-a.


Vijesti