Neformalni sastanak ministara obrane EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/malta_02052017_v.jpg
Foto: Malta EU 2017

U Valletti na Malti je 26. i 27. travnja 2017., održan neformalni sastanak ministara obrane Europske unije na kojem je Hrvatsku predstavljao pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov.

Sastanak je održan u tri radne sjednice. Prva radna sjednica bila je na temu Libije i operacije EUNAVFOR MED Sophia koja je obuhvatila i širu raspravu o situaciji u regiji i izazovima povezanima s ilegalnim migracijama. Ministri su izrazili zabrinutost aktualnom situacijom te naglasili važnost ulaganja daljnjih napora u kontinuirani politički dijalog, regionalni pristup i izgradnju kapaciteta partnera. Na sjednici su sudjelovali i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te Jean-Pierre Lacroix, zamjenik glavnog tajnika UN-a za mirovne operacije.

Druga sjednica, koja je ujedno bila i sadržajno najopsežnija, obuhvatila je teme stalne strukturirane suradnje (Permanent Structured Cooperation - PESCO), koordiniranog godišnjeg pregleda obrane (Coordinated Annual Review on Defence - CARD) te napredak provedbe Europskog obrambenog akcijskog plana (European Defence Action Plan). Ministri obrane, razmatrajući napredak ostvaren po pitanju navedenih inicijativa u odnosu na Zaključke Vijeća iz ožujka 2017. stavili su poseban naglasak na stalnu strukturiranu suradnju i mogućnosti koje ista temeljem Ugovora o EU pruža državama članicama u svrhu jačanja obrambene suradnje. Ministri su se složili kako je ovaj oblik suradnje izuzetno važan instrument za jačanje učinkovitosti i vjerodostojnosti Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP) te je zbog toga potrebno uložiti dodatne napore u pronalazak odgovarajućeg modela za njegovo pokretanje i provedbu. Dodatno je naglašeno kako bi mogući budući model ove suradnje trebao biti uključiv, fleksibilan i komplementaran te kako bi ovi elementi trebali biti osnova za nastavak dijaloga država članica uoči predstojećeg Vijeća u svibnju.

Treća sjednica bila je posvećena konceptu Borbenih skupina Europske unije (EUBG), s posebnim naglaskom na raspravu o njihovoj modularnosti, pripremama i učinkovitom financiranju. Borbene skupine pokazale su se kao dobar transformacijski alat koji unaprjeđuje mobilnost, razmjestivost i održivost nacionalnih oružanih snaga te doprinosi višenacionalnoj suradnji i interoperabilnosti. Međutim, dosadašnje iskustvo pokazalo je kako postoji niz pitanja koje je potrebno riješiti kad je riječ o operacionalizaciji ovog koncepta, o čemu će ministri također ponovno razgovarati u svibnju.

U okviru rasprave o prvoj temi posvećenoj situaciji u Libiji i pomorskoj operaciji EUNAVFOR MED Sophia pomoćnik ministra Mihatov je istaknuo kako je potrebno uložiti daljnje napore u paralelne i koordinirane aktivnosti na kopnu i na moru, uključujući daljnje jačanje nadzora granice, posebno na jugu te nastavak političkog dijaloga sa svim akterima. Pomoćnik Mihatov naglasio je važnost strateške i komplementarne suradnje EU-a i NATO-a te ukazao na važnost nastavka praćenja situacije u kontekstu ilegalnih migracija na tzv. Zapadno-balkanskoj ruti.

Govoreći u okviru druge sjednice pomoćnik ministra Mihatov rekao je kako stalna strukturirana suradnja treba imati jasno određene ciljeve, a proces uspostave mora se temeljiti na uključivim i fleksibilnim kriterijima, uzimajući u obzir i političke realnosti. Također, ova inicijativa pruža mogućnosti za daljnje jačanje EU-NATO suradnje, uključujući u tom kontekstu korištenje budućih sposobnosti koje će EU razvijati kroz ovaj okvir.

Sudionici sastanka su 26. travnja također posjetili zapovjedni brod operacije Sophia, gdje ih je zapovjednik operacije admiral Enrico Credendino upoznao s trenutnim statusom provedbe.



Vijesti