Nastupni posjet veleposlanika Talijanske Republike

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/italy_25052016_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Josip Buljević, primio je u utorak, 24. svibnja 2016. u nastupni posjet veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Adriana Chiodi Cianfaranija.

Na sastanku je potvrđena dobra obrambena suradnja Hrvatske i Italije. Uz dobru suradnju ratnih mornarica, ali i zajedničke vježbe i uvježbavanja, značajna je suradnja dviju zemalja i u multilateralnim inicijativama i projektima u okviru NATO-a, Europske unije ali i regionalnim obrambenim inicijativama poput Forumaministara obrane zemalja Jugoistočne Europe i Inicijative za obrambenu suradnju.

Veleposlanik Cianfarani zahvalio je Ministarstvu obrane na potpori u organizaciji njegovih nedavnih posjeta tvrtkama domaće obrambene industrije te je pohvalio visoku kvalitetu hrvatskih  proizvoda.

Ministar Buljević i veleposlanik Cianfarani razmijenili su mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u svijetu s posebnim naglaskom na sigurnosne izazove koje donosi migrantska kriza i situacija na Bliskom istoku te na prostoru Sredozemlja.  

Sugovornici su također obostrano potvrdili predanost politici proširenja EU i NATO-a u Jugoistočnoj Europi kao i spremnost u pružanju pomoći i prijenosu iskustava državama aspiranticama. 

Najavljen je posjet broda Ratne mornarice TalijanskeRepublike „Amerigo Vespucci“ Dubrovniku, čija će posada od 26. do 29. svibnja 2016. boraviti u posjetu Republici Hrvatskoj. Riječ je o školskom brodu koji je namijenjen za izobrazbu pomorskih časnika kako bi se održala tradicija i uvježbavali budući časnici na brodovima s pogonom na jedra.



Vijesti