Ministar Buljević primio britanskog veleposlanika Dalgleisha

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/VB_VIZ_23082016_v.jpg
Foto: MORH/J. Kopi

Ministar obrane RH Josip Buljević primio je danas, 23. kolovoza 2016., u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrewa Stuarta Dalgleisha.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo kvalitetom i intenziviranjem bilateralne obrambene suradnje u posljednjih nekoliko godina. Konstatirano je da zajedničko sudjelovanje u multinacionalnim inicijativama usmjerenim ka ojačavanju savezničkih sposobnosti i interoperabilnosti, kao i planirano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju dvaju ministarstava o unaprjeđenju bilateralne suradnje, predstavljaju jasan dokaz intenziviranja i konkretiziranja suradnje, kao i dodatni poticaj daljnjem unaprjeđenju sveukupnih odnosa dviju država.

Tijekom razgovora poseban naglasak je stavljen na područje zajedničke obuke i vježbi pri čemu se naglasio značaj zajedničke vježbe hrvatske i britanske kopnene vojske „SAVA STAR“ koja se,  po četvrti put zaredom, održava u RH od 23. kolovoza do 4. rujna, no po prvi puta na poligonu „Crvena zemlja“ u Kninu.

Ministar Buljević i veleposlanik Dalgleish razmijenili su mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u svijetu, pri čemu je posebno naglašena važnost fokusiranog djelovanja u postizanju dugoročne stabilnosti Jugoistočne Europe kroz jačanje euroatlantske perspektive zemalja aspirantica.
 
Zaključno, iskazan je obostrani interes za daljnje intenziviranje obrambene suradnje dviju zemalja, kako na bilateralnom planu, tako i okviru multilateralnih organizacija i inicijativa.



Vijesti