Ministar Božinović u posjetu ZOD-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zod_20110124_01v.jpg

Ministar obrane RH Davor Božinović boravio je danas, 24. siječnja 2011. godine, u radnom posjetu Zapovjedništvu za obuku i doktrinu (ZOD) „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u Osijeku gdje se upoznao s aktivnostima HKoV-a vezanim uz obuku pripadnika OS RH.

 

Ministar Božinović je tijekom posjeta ZOD-u istaknuo kako ga raduje što ima prilike vidjeti da se oni standardi za koje se Republika Hrvatska i obvezala u NATO-u i provode. Pritom je naglasio da naše Oružane snage moraju i dalje biti usmjerene na znanje i obuku svih pripadnika OS RH. „Na nama je da se sve ono što je dobro konstantno podiže na još višu razinu“, rekao je ministar Božinović.

Ministar Božinović u sklopu posjeta ZOD-u susreo se s pripadnicima 4. Multinacionalnog mješovito hrvatsko-američkog obučnog tima (MN OMLT) koji uskoro odlazi u misiju ISAF u Afganistanu.

Zapovjedništvo za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" ustrojbena je cjelina Hrvatske kopnene vojske sa sjedištem u Osijeku. Zapovjedništvo za obuku i doktrinu, u procesu ustrojavanja, preuzelo je najveći broj djelatnika 3. korpusa OS RH i smješteno je u zgradi bivšeg zapovjedništva, stoga je za Dan ZOD-a određen 2. listopada, kao dio tradicije Domovinskog rata na ovom području Istočne Hrvatske. Na isti datum 1991. godine nastala je i 1. Operativna zona Osijek preustrojem Zapovjedništva ZNG u Osijeku. Temeljne zadaće ZOD-a su: razvoj i izrada doktrinarnih dokumenata koji se odnose na kopnene snage, sudjelovanje u izradi planova opremanja i modernizacije, provedba obuke pojedinaca, potpora u obuci postrojbi za sudjelovanje u međunardonim vojnim operacijama (MVO), te sudjelovanje u ocjenjivanju obučenosti postrojbi za MVO. Također, ZOD sudjeluju u provedbi temeljne vojne obuke ročnika na dragovoljnom služenju vojnog roka, specijalističke obuke za prijem u djelatnu vojnu službu, funkcionalne obuke kroz tečajeve na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u obuci i ocjenjivanju te obuci za međunarodne misije, a također pruža i potporu Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u školovanju časnika i dočasnika.

U sastavu Zapovjedništva nalaze se četiri središta: Središte za temeljnu obuku u Požegi, Središte za borbenu obuku na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, Simulacijsko središte koje je smješteno u Zagrebu na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ i Obučno središte za međunarodne vojne operacije u Rakitju.

    Ministar Božinović u posjetu ZOD-u

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-u-posjetu-zod-u/zod_20110124_01.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-u-posjetu-zod-u/zod_20110124_02.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-u-posjetu-zod-u/zod_20110124_03.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-u-posjetu-zod-u/zod_20110124_04.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-u-posjetu-zod-u/zod_20110124_05.JPG


Priopćenja