Susret ministara obrane Hrvatske i Mađarske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hun_20110124_04v.jpg

Ministar obrane Republike Hrvatske Davor Božinović susreo se danas, 24. siječnja 2011. s ministrom obrane Republike Mađarske Csaba Hende-om u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu (ZOD) „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u Osijeku.

 

U izjavi za medije ministar Božinović rekao je kako je iznimno zadovoljan suradnjom dviju država istaknuvši kako je Republika Mađarska jedan od najvećih zagovaratelja euroatlanskog puta Hrvatske, kako po pitanju članstva u NATO-u, tako i oko ulaska u EU. „Pogotovo je to važno u ovoj godini kada Mađarska u prvoj polovici godine predsjedava Europskom unijom“, rekao je ministar Božinović zahvalivši se također mađarskoj Vladi na podršci Hrvatskoj tijekom pregovora oko ulaska u EU. Ministar Božinović osvrnuo se i na bilateralnu suradnju dviju država u obrambenom sektoru istaknuvši kako je suradnja na iznimno visokoj razini što dokazuje gotovo 40-tak planiranih zajedničkih aktivnosti tijekom 2011. godine koje će se odvijati kroz provedbu zajedničkih sporazuma. Također, zahvalio se mađarskom kolegi na pomoći u organizaciji izložbe vojne industrije i naoružanja vojne opreme koja je održana u listopadu 2010. godine u Budimpešti koja je polučila ne samo veliki rezultat nego je i dala smjernice kako dvije države mogu surađivati na području vojne industrije. „Na toj izložbi ostvarena je suradnja tvrtki vojne industrije dviju država, a na nama je da se suradnja u vojnoj industriji dodatno intenzivira, obzirom da postoji obostrani insteres dviju država“, rekao je ministar Božinović. Također, u izjavi za medije ministar Božinović je najavio kako očekuje da na Sajmu vojne opreme i naoružanja, koji će se održati u Splitu krajem ožujka ove godine, budemo u situaciji da neke od tih projekta i konkretiziramo.

Mađarski ministar obrane Csaba Hende izjavio je kako Mađarska daje punu potporu Hrvatske na putu u članstvu u Europsku unijiu, kao i na području projekata vojne industrije. „Iako na području bilateralne suradnje dviju država nema otvorenih pitanja, naš nacionalni interes je da poboljšamo i intenziviramo suradnju na području vojne industrije“, rekao je mađarski ministar obrane.  Posebno se osvrnuo i na suradnju Mađarske i Hrvatske u međunarodnoj mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu ocijenivši ju izvrsnom obzirom da mađarski i hrvatski vojnici zajedno sudjeluju u ISAF-u na dvije lokacije.

    Susret ministara obrane Hrvatske i Mađarske u Osijeku

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_01.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_02.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_03.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_04.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_05.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_06.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_07.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_08.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministara-obrane-hrvatske-i-maarske-u-osijeku/hun_20110124_09.JPG


Priopćenja