Pripadnici OS Rumunjske na obuci u Središtu za obuku HRZ-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/obuka_mase_02072019_01_v-1024x683.jpg

Središte za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" (SzO HRZ) organiziralo je u suradnji sa Središtem za nadzor zračnog prostora bojne ZMIN (SzNZP bZMIN) u razdoblju od 10. do 28. lipnja, obuku za uporabu sustava MASE (Screening and Basic Training on Multi–AEGIS Site Emulator) za pripadnike oružanih snaga Rumunjske.

Objava Pripadnici OS Rumunjske na obuci u Središtu za obuku HRZ-a pojavila se prvi puta na MORH.

Cilj obuke bio je osposobiti polaznike za korištenje MASE konzole i njezinih alata u praćenju situacije u zračnom prostoru te specifičnostima radnih mjesta časnika za identifikaciju, časnika za formiranje tragova, časnika za navođenje i voditelja bojne smjene.

U Središtu za obuku, polaznici su kroz dva tjedna dobili teorijska te kroz simulacije i praktična znanja za sustav MASE. Treći tjedan su se kroz obuku na radnom mjestu OJT (On Job Training) u SzNZP bZMIN, upoznali s funkcijama konzole MASE na realnoj slici.
 
Obje strane izrazile su zadovoljstvo obukom, a ovaj oblik suradnje nastavit će se i ubuduće. Novi, treći po redu obučni ciklus već je u tijeku. Započeo je 24. lipnja, a trajat će do 12. srpnja.

Podsjetimo, do suradnje je došlo nakon što je u listopadu prošle godine izaslanstvo Rumunjskih OS boravilo u posjetu HRZ-u, u sklopu kojeg su bili i u Središtu za obuku. Tada je rumunjska strana izrazila želju i potrebu za ovakvom obukom.

Djelatnici SzO-a u vrlo su kratkom vremenu izradili nastavne planove i programe te cijelu obuku proveli na engleskom jeziku.

Inače, ovo je još jedna u nizu obuka međunarodnog karaktera koje djelatnici SzO-a već dulji niz godina uspješno provode za pripadnike stranih oružanih snaga.

 

Foto: HRZ

Objava Pripadnici OS Rumunjske na obuci u Središtu za obuku HRZ-a pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica