Ministar Božinović na vježbi "Hrvatski ponos 2011"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/gasinci_20110131_07v.jpg

Na vojnom poligonu „Gašinci“ kod Đakova danas je, 31. siječnja, u sklopu Dana uvaženih gostiju vježbe „Hrvatski ponos 11/1“, održana demonstracija sposobnosti 17. hrvatskog kontingenta za misiju ISAF. Demonstraciji je nazočio niz visokih gostiju iz MORH-a, OSRH i diplomatskog zbora, uključujući ministra obrane RH Davora Božinovića, zamjenike načelnika GS OSRH general pukovnika Slavka Barića i kontraadmirala Zdenka Simičića, zapovjednika HKoV-a general pukovnika Mladena Kruljca i druge.

 

„Hrvatski ponos 11/1“, čiji je nositelj organizacije i provedbe Hrvatska kopnena vojska, odnosno Gardijska oklopno mehanizirana brigada, predstavlja završnu vježbu sastavnica 17. kontingenta za ISAF. Cilj vježbe, čiji je direktor zapovjednik Gombr-e brigadni general Mladen Mikolčević, jest završno uvježbavanje i ocjenjivanje spremnosti sastavnica kontingenta prema elementima CREVAL-a, NATO-ovog sustava ocjenjivanja borbene spremnosti. Vježba, koja je započela 24. siječnja i traje do 4. veljače, u potpunosti je planirana i strukturirana sukladno NATO-ovoj uputi za vježbe. „Hrvatski ponos“ je vježba koja se održava dvaput godišnje sa sastavnicama dviju godišnjih hrvatskih rotacija u ISAF-u.

U sklopu demonstracije, uzvanici su obišli pet radnih točaka. Na četiri su prikazani simulirani incidenti i procedure odgovora na njih. To su: patrola vojne policije i reakcija na zasjedu, pratnja VIP osobe, okruženje i pretraga sela, patrola oko baze i nailazak na improvizirano eksplozivno sredstvo. Peta točka podrazumijevala je obilazak Taktičko-operativnog središta i zapovjedništva vježbe.

Nakon obilaska radnih točaka, ministar Božinović obratio se gostima i postrojenim pripadnicima 17. hrvatskog kontingenta na čelu sa zapovjednikom brigadirom Blažem Beretinom. „Ministarstvo obrane i OSRH posvećuju veliku pažnju pripremi svih naših snaga deklariranih za međunarodni operativni razmještaj. U sklopu trenažnog ciklusa rotacije snaga koje razmještamo u operaciji ISAF u Afganistan razvili smo posebno oblikovane scenarije koji odgovaraju specifičnim zadaćama svakog elementa našeg kontingenta. Bitno je da dobro pripremimo i opremimo naše vojnike za izvođenje zahtjevnih zadaća sa kojima će se susretati na terenu. To postižemo kroz pažljivo razvijen program temeljne obuke i specijalističkih tečajeva, kao i kroz potporu naše obrambene industrije“, zaključio je ministar Božinović. Tijekom obraćanja, ministar je iskoristio mogućnost da istakne nedavnu odluku RH o preuzimanju vodeće uloge u osnivanju Škole vojne policije u Afganistanu, koja će također doprinijeti postupnom preuzimanju veće odgovornosti ANA-e za sigurnost njihove zemlje.

 

U izjavi za medije na završetku Dana uvaženih gostiju, ministar Božinović je istaknuo da je impresioniran onime što je danas vidio. Naši vojnici, dočasnici i časnici spremni su za preuzimanje složenih različitih zadaća u ISAF-u i u stanju su se i obraniti, što je najvažnije, istaknuo je ministar. Komentirajući snimku hrvatskih vojnika u ISAF-u objavljenu jučer u hrvatskim medijima, ministar je rekao da se ono što se jučer vidjelo na televiziji moglo vidjeti i na današnjoj demonstraciji. „Tako nešto nije iznenađenje za naše OS i naše vojnike. Oni se pripremaju za sve moguće izazove“, izjavio je ministar, koji smatra da nitko ne krije da je Afganistan nesigurna i nestabilna zemlja. „Ono na čemu mi inzistiramo jest da se naši vojnici opreme, obuče, da nauče lekcije iz prethodnih misija. Mislim da u tom dijelu možemo biti zadovoljni“, rekao je ministar Božinović, uz dodatak da su, što se tiče opremljenosti u ISAF-u, naši vojnici na razini najelitnijih OS u svijetu. Na upit o mogućoj istrazi o tome kako je snimka završila u medijima, ministar je odgovorio da su „OS uređen sustav koji u svemu postupaju prema unaprijed utvrđenim protokolima, što uključuje i ovu situaciju“.

    Vojna vježba "Hrvatski ponos 2011"

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/vojna-vjeba-hrvatski-ponos-2011/gasinci_20110131_09.jpg


Priopćenja