Zaštitne snage 10. HRVCON-a u misiji “Odlučna potpora”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/images_stories__morh_2019_06_lipanj_resolute_support_10hrvcon_afganistan_27062019_05-1024x683.jpg

Najbrojnija postrojba desetog hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru "Odlučna potpora" (Resolute Support – RS) u Afganistanu je Vod za zaštitu snaga koji se nalazi u sklopu multinacionalne satnije i bojne za zaštitu snaga Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever (Train Advise and Assist Command – North - TAAC-N).

Objava Zaštitne snage 10. HRVCON-a u misiji “Odlučna potpora” pojavila se prvi puta na MORH.

Temeljna zadaća Voda za zaštitu snaga je zaštita svih savjetnika 10. HRVCON-a te ostalih međunarodnih savjetnika u okviru odgovornosti TAAC-N, što je jedna od najzahtjevnijih dužnosti u području misije u Afganistanu, a osim zaštite snaga, postrojba provodi i patroliranje izvan kampa Marmal te zadaće osiguranja kampova.

Najbrojnija postrojba desetog hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru “Odlučna potpora” (Resolute Support – RS) u Afganistanu je Vod za zaštitu snaga koji se nalazi u sklopu multinacionalne satnije i bojne za
Postrojbu čine časnici, dočasnici i vojnici koji su svojim prethodnim obukama u Republici Hrvatskoj selektirani za ovu zahtjevnu zadaću koja iziskuje izuzetnu tjelesnu spremnost i obučenost pripadnika. Za svaku zadaću pripadnici Voda za zaštitu snaga prolaze cjelokupni postupak pripreme u kojoj se pomno razrađuje svaki detalj i simuliraju sve moguće situacije. Osim što vode iznimnu brigu o osobnoj opremi i naoružanju, posebnu brigu moraju voditi i o povjerenim borbenim vozilima s pripadajućom opremom.

Foto: HV – 10. HRVCON / M. Beljan

Vod za zaštitu snaga u svom sastavu ima pojedince koji se ističu i posebnim vještinama, a to su između ostalih, vrhunski sportaš u veslanju (kajak), državni reprezentativac u košarci u invalidskim kolicima, trener u “Crossfitu” te profesionalni fotograf.

Tijekom dosadašnjeg obnašanja dužnosti u misiji “Odlučna potpora”, pripadnici Voda za zaštitu snaga 10. HRVCON-a, uz izvršavanje zahtjevnih i odgovornih zadaća, sudjelovali su i u organiziranim sportskim aktivnostima i natjecanjima u odbojci na pijesku, stolnom tenisu, stolnom nogometu, pikadu i ostalim, pri čemu također ostvaruju vrijedne rezultate u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

Zbog angažmana i doprinosa Voda za zaštitu snaga, koji su neophodni za uspješnu provedbu savjetovanja afganistanskih snaga i sigurnost svih pripadnika u kampovima TAAC-N-a, pripadnici Voda uživaju poštovanje svih pripadnika 10. HRVCON-a, a za uspješnu provedbu zadaća, dio pripadnika je usmeno pohvaljen od strane ključnog osoblja TAAC-N-a na čelu sa zamjenikom zapovjednika.

[See image gallery at www.morh.hr]

Objava Zaštitne snage 10. HRVCON-a u misiji “Odlučna potpora” pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica