Ministar Banožić na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/02/2002-02-01-18-msc1-1024x683.jpg
Ministar Banožić na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji| Foto: MSC

Suradnja svih europskih zemalja, odnosno zemalja članica EU-a i NATO-a vrlo je važna za transatlantski put svih onih zemalja koje žele provoditi svoje reforme, rekao je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sudjeluje na 58. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održava od 18. do 20. veljače 2022. godine.

Ministar Banožić tom je prigodom kazao kako se sa Minhenske sigurnosne konferencije šalje poruka mira, kao i zajednički stav svih sudionika o situaciji u Ukrajini.

„Zajednički stav je kako je suradnja svih europskih zemalja, odnosno zemalja članica EU-a i NATO-a vrlo važna za transatlantski put svih onih zemalja koje žele provoditi svoje reforme, kao i to da svaka zemlja ima svoj suverenitet, granice te pravo na slobodu odlučivanja. Iz svega se može zaključiti da upravo kroz jedinstvo NATO-a, ali isto tako i kroz jačanje otpornosti nacionalnih sigurnosno-obrambenih sustava svake zemlje članice, doprinosimo prije svega razvoju puta javnog dijaloga na svim razinama diplomacije, ali i puta jačanja kroz modernizaciju i opremanje nacionalnih vojski. Siguran sam da će sve navedeno dovesti do povećanog dijaloga, ali isto tako i deeskalacije sukoba u Ukrajini“, poruka je ministra obrane Banožića.

Na konferenciji će sudjelovali najutjecajniji svjetski državnici i čelnici vodećih međunarodnih organizacija kao i predstavnici obavještajne zajednice, industrije, medija, civilnog društva i akademske zajednice.

„Ovdje su kolege iz 17 država, a ova konferencija bit će izvrsna prilika za razgovor o svim aktualnim temama, kao i o daljnjim planovima za jačanje bilateralnih i obrambenih suradnji između zemalja sudionica“, zaključuje Banožić.

Podsjetimo, sudionici konferencije raspravljat će o međunarodnoj suradnji u vremenu rastuće krize, pronalasku puta za izlaz iz pandemije, sigurnosnoj situaciji u Africi, transatlantskoj i europskoj sigurnosti te oblikovanju budućnosti i ulozi Europske unije.

Foto: MORH

Objava Ministar Banožić na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti