Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/01/2023-01-17-sabor-1024x683.jpg
Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru | Foto: MORH/ F. Klen

Zaštiti zračnog prostora pridonijet će nabava PZO sustava kratkoga dometa, modernizacija radarskog sustava, kao i nabava raketnog sustava srednjeg dometa

Ministar obrane Mario Banožić u utorak 17. siječnja 2023. godine na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru odgovorio je na pitanje saborskog zastupnika Ante Deura na temu opremanja i modernizacije, kao i odluke o sudjelovanju pripadnika Hrvatske vojske u Misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini EUMAM.

Navodeći značajna ulaganja u Hrvatsku vojsku ministar je izdvojio projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale, koji se uspješno provodi u suradnji s Francuskom Republikom gdje je potkraj prošle godine na obuku upućena prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja, a uskoro će se na obuku uputiti i prva skupina pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

“Zaštiti zračnog prostora pridonijet će nabava PZO sustava kratkoga dometa Mistral koju smo prošle godine ugovorili. U 2023. radit ćemo na modernizaciji radarskog sustava FPS-117. Sve će to, s nabavom raketnog sustava srednjeg dometa, činiti integrirani sustav zaštite zračnoga prostora Republike Hrvatske. Tako ćemo zatvoriti jednu cjelovitu priču koju su hrvatski branitelji željeli još od samoga Domovinskoga rata”, istaknuo je ministar obrane.

Osim toga, ministar je izdvojio nabavu vozila pješaštva Bradley, ugovaranje nabave dodatnih BOV Patria, kao i opremanje puškama VHS-2 i ostalom opremom koja hrvatske vojnike čini prepoznatljivima u mirovnim misijama i operacijama.

Kada je riječ o Hrvatskoj ratnoj mornarici, Banožić je istaknuo kako se komunicira o završetku obalnih ophodnih brodova, nabavci višenamjenskih brodova kao i lovaca mina.

Govoreći o Misiji vojne pomoći za potporu Ukrajini ministar je istaknuo koliko bi takva misija značila ukrajinskom narodu i podsjetio koliko je hrvatskim braniteljima za vrijeme Domovinskoga rata značila potpora članica Europske unije i NATO-a. “Na ovakav način je i Hrvatska vojska, Glavni stožer Oružanih snaga RH, pristupio kada se predlagalo sudjelovanje kroz tri modula. S obzirom na to da nije dobivena prethodna suglasnost Predsjednika Republike, u Hrvatskome saboru odluka je trebala biti usvojena dvotrećinskom većinom. Nažalost, kako odluka nije izglasana u Hrvatskome saboru, zahvaljujući dijelu oporbe koja nije htjela glasati, Hrvatska će do kraja tjedna trebati predati svoje pozicije koje je trebala imati na zapovjedno-stožernoj razini”, rekao je Banožić.

Objava Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja