Međunarodna vojna vježba "Jackal Stone 09"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/js_c.jpg

U organizaciji Bojne za specijalna djelovanja Glavnog stožera OS RH-a i Europskog zapovjedništva za specijalne operacije OS SAD-a (Special Operations Command Europe - SOCEUR) u  Republici Hrvatskoj, od 10. do 27. rujna 2009., održat će se međunarodna vojna vježba "Jackal Stone 09".

Na vježbi će sudjelovati oko 1500 sudionika iz 10 zemalja, i to iz: Albanije, Hrvatske, Mađarske, Litve, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Švedske, Ukrajine i SAD-a. Većina aktivnosti provodit će se na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik", Slunj i u vojarni "Josip Jović" u Udbini, te u akvatoriju Malog Lošinja, Žirja, Visa i Lastova. U svrhu logističke potpore koristiti će se i vojarne "Zemunik Donji" u Zemuniku kraj Zadra, vojarna "Drgomalj" u Delnicama, te vojarna "Knez Trpimir" u Divuljama.

Glavni cilj ove vježbe je promicanje suradnje oružanih snaga zemalja sudionica, a u svrhu međunarodne borbe protiv terorizma, te jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti. Također, ciljevi su uvježbavanje procedura pri talačkim situacijama, usavršavanje časnika za vezu, te općenito podizanje razine sposobnosti planiranja i provedbe takvih aktivnosti. Zemlje sudionice redovito provode uvježbavanja s drugim zemljama i ova vježba predstavlja priliku za poboljšanje spremnosti i izgradnju kapaciteta kojim će moći zajednički odgovoriti na sve sigurnosne izazove.

Na vježbi će sudjelovati postrojbe Bojne za specijalna djelovanja GS OS RH, te Specijalna policija MUP-a, kao i srodne postrojbe iz drugih zemalja sudionica.

Direktor vježbe «Jackal Stone 09» je zamjenik načelnika GS OS RH za operacije, kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik vježbe je general bojnik Frank J. Kissner (zapovjednik SOCEUR-a), a njegov zamjenik s hrvatske strane je brigadni general Dražen Šćuri, zamjenik zapovjednika HRZ-a i PZO-a.

Priopćenja