Ispravak - Oružane snage RH rade i po zahtjevima jedinica lokalne samouprave

Vezano za neistinite i tendenciozne napise u medijima da su pripadnici Oružanih snaga RH uređivali šumski put do kuće ministra obrane Branka Vukelića, Ministarstvo obrane objavljuje ispravak objavljenih netočnih informacija.

Na lokaciji u mjestu Cerovac Vukmanićki pripadnici Inžinjerijske pukovnije radili su na sanaciji i uređenju puta iznad Vojnog poligona Cerovac koji spomenutim pripadnicima služi kao protupožarni put, a njime se također koristi i dio lokalnog stanovništva sa tog područja, a radovi su rađeni na zahtjev lokalnih tijela vlasti. Navedeni šumski put niti na koji način ne vodi prema kući ministra obrane Branka Vukelića.

Radovi za potrebe civilnih struktura izvode se na zahtjev lokalnih tijela vlasti, a po njihovom uvrštenju u Plan te ako za iste postoje slobodni kapaciteti jer se inženjerijske postrojbe prioritetno angažiraju na radovima za potrebe OS RH. Tako je, sukladno odobrenom Planu inženjerijskih infrastrukturnih radova za potrebe civilnih struktura (mjesni odbori, općine, gradovi, županije) tijekom prošle godine bilo angažirano do 30% od ukupnih inženjerijskih snaga i sredstava a u istom opsegu očekuje se angažman i ove godine. Radovi za potrebe civilnih struktura doprinose razvoju šire lokalne zajednice, ali služe i u svrhu obučavanja inžinjerijskih postrojbi OS RH, pri čemu OS imaju minimalne ili gotovo iste troškove kao da obuku izvode u vojarnama i na poligonima

Napominjemo da Ministarstvo obrane, odnosno pripadnici Oružanih snaga koriste svoje postojeće resurse i za civilne namjene, posebice na područjima na kojima borave postrojbe OSRH a što je i u slučaju mjesta Cerovac Vukmanićki na kojem se nalazi upravo vojni poligon koji koristi Inžinjerijska postrojba. Navedeno je utemeljeno Strateškim pregledom obrane i Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga u misijima i zadaćama Oružanih snaga, koji predviđaju i pomoć civilnim institucijama u zemlji, kao što je: pomoć civilnim vlastima, pomoć namjenskim službama u zaštiti i spašavanju ljudi i dobara i pomoć civilnim institucijama izvršenjem ostalih nevojnih zadaća.

 Prioritet u provedbi radova imaju prostori od posebne državne skrbi. Radovi koje inženjerijske postrojbe izvode za potrebe civilnih struktura najčešće se odnose na raščišćavanje zemljišta od zaostalih objekata iz Domovinskog rata (bunkeri, skloništa, tranšeje i sl.), te na ispomoć pri obnovi i uređenju porušene i uništene infrastrukture (ceste, putovi, vodovod i sl.). Tijekom 2008. godine za potrebe civilnih struktura radilo se na 33 lokacije - primjerice: Vukovar, Ilok, Okučani, Stara Gradiška, Kijevo, Udbina, Knin, Blizna Donja, Slunj, Duga Resa, Donji Kukuruzari, Ozalj, Turanj, Cerovac Vukmanićki.

Osim pripadnika OSRH u pomoći lokalnoj zajednici tijekom prošle i ove godine sudjelovali su primjerice i pripadnici Nacionalne garde Minnesote koji su prošle godine pomogli obnovu dijela Doma DVD-a te izgradnju dječjeg igrališta u mjestu Gašinci u neposrednoj blizini tamošnjeg vojnog poligona, dok su ove godine uz donaciju inkubatora bolnici u Kninu sudjelovali i u radovima na unutrašnjem uređenju spomenute bolnice. Naime, civilno-vojna suradnja prepoznata je i u ciljevima NATO snaga.



Priopćenja