Međunarodna vojna obuka za stjecajnje obučavateljskih NATO kompetencija za Master Controller/Interception Controller

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/03/2021-03-15-hrz-1024x471.jpg
Međunarodna vojna obuka za stjecajnje obučavateljskih NATO kompetencija za Master Controller/Interception Controller | Foto: HRZ

U Središtu za obuku HRZ-a "Rudolf Perešin" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, u ponedjeljak, 15. ožujka 2021. započela je obuka za stjecanje obučavateljskih NATO kompetencija za pozicije Master Controller - voditelj smjene i Intercept controller - časnik za navođenje borbenih zrakoplova.

Obuku provode pripadnici 606th ACS iz zračne baze u Avianu i 435th CRSS-Contingency Response Support Squadron C2 USAF ATT iz zračne baze u Ramsteinu.

Na obuci su, uz pripadnike Središta za nadzor zračnog prostora bojne Zračnog motrenja i navođenja te Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, i pripadnici Vojske Republike Slovenije.

Ovom prigodom zapovjednik Središta za obuku “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev pozdravio je instruktore i polaznike obuke te poželio uspjeh polaznicima. Istaknuo je kako je ova obuka dobra prigoda za dodatnim produbljenjem i inače dobre suradnje sa saveznicima.

Po završetku obuke, koja će trajati do 1. travnja, polaznici će dobiti certifikate za obučavatelje na navedenim CRC pozicijama, a kao certificirani obučavatelji bit će osposobljeni za obučavanje novih djelatnika.

Nadzor i praćenje situacije u zračnom prostoru izuzetno je složena zadaća te su dobro obučeni stručnjaci u svakom od segmenata vezanih uz nadzor zračnog prostora od iznimnog značaja.

Objava Međunarodna vojna obuka za stjecajnje obučavateljskih NATO kompetencija za Master Controller/Interception Controller pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti