Letačke posade HRZ i PZO tijekom vikenda prevezle četiri pacijenta

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrz_13082014_v.jpg
Foto: Arhiva MORH/ HRZ i PZO

Posade Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze i Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i  PZO-a ovog su vikenda, od petka, 10., do nedjelje, 12. listopada 2014., hitnim medicinskim letovima zbrinule četiri pacijenta.

Posada EVH 91. zb HRZ I PZO-a u subotu 11. listopada 2014., helikopterom Mi-171 Sh prevezla je hrvatskog i njemačkog državljana, iz Lošinja u KBC Rijeka.

Akcija je započela u jutarnjim satima, kada je posada EVH poletjela iz vojnog objekta Lučko do Lošinja i preuzela pacijente,  te ih  je prevezla u KBC Rijeka. Zahtjeve za angažiranje letačke posade EVH HRZ i PZO-a uputio je Županijski centar 112 Rijeka.

Posada ETH 93. zb HRZ i PZO-a, također su ovog vikenda imale dvije hitne intervencije. U subotu, 11. listopada 2014., u prijepodnevnim satima posada je poletjela za heliodrom Stari Grad na Hvaru te je prevezla pacijenta s otoka Hvara kojeg je ugrizao poskok do KBC Split.

Ovo je bio drugi ovogodišnji slučaj u kojima su pacijenti nakon ugriza zmije prevezeni vojnim helikopterom. Zahvaljujući brzoj intervenciji letačkih posada 93. zrakoplovne baze i stalnog medicinskog tima Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u kolovozu je spašen dječak kojeg je također na Hvaru ugrizao poskok.

Druga akcija hitnog medicinskog zbrinjavanja odvijala se u nedjelju, 12. listopada 2014., kada je s Pelješca prevezena jedna pacijentica.



Vijesti