Letačke posade HRZ-a u obuci intervencija u pomorskim nesrećama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/20200527-obuka-letackih-posada-1024x683.jpg
Letačke posade HRZ-a u obuci intervencija u pomorskim nesrećama | Foto: HV, DIP Split

"Letačke posade HRZ-a još su jedanput potvrdile visoku profesionalnost, stručnost i osposobljenost u vrlo zahtjevnim operacijama spašavanja na moru", rekao je zapovjednik Grančić

Letačke posade 395. eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama sudjelovale su 26. i 27. svibnja 2020. u godišnjem treningu instruktora Državne intervencijske postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice iz Splita sa pripadnicima postrojbe za intervenciju u pomorskim nesrećama u akvatoriju Sjevernog Jadrana (NAMIRG, North Adriatic Maritime Incident Response Group).

Između ostalog uvježbavalo se desantiranje iz helikoptera Mi-8 MTV1 pomoću debelog i tankog užeta, spuštanje uz korištenje nosiljke i košare za spašavanje na moru kao i spašavanje uz pomoć nosiljke u podvjesu helikoptera s naglaskom na gašenju plovila i spašavanju ljudi na moru, što je jedna od temeljnih zadaća ove postrojbe, u kojoj aktivnu ulogu imaju i letačke posade HRZ-a.

Postrojbu za intervencije u pomorskim nesrećama za područje Sjevernog Jadrana čine osposobljeni pripadnici Vatrogasne zajednice Istarske županije, a zajedno s njima djeluju i vatrogasci iz Slovenije i Italije. Europska unija je podržala rad ove postrojbe kao sustav organiziranog operativnog rješavanja kriznih situacija na moru te djeluje u sklopu mehanizma civilne zaštite Europske komisije.

Zapovjednik Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split Joško Grančić izrazio je zahvalnost letačkim posadama HRZ-a na pruženoj potpori u provedbi treninga instruktora DIP-a te pripadnika postrojbe za intervencije u pomorskim nesrećama. “Riječ je o zajedničkom treningu sudionika za spašavanje na moru u pomorskim nesrećama, a letačke posade HRZ-a još su jedanput potvrdile visoku profesionalnost, stručnost i osposobljenost u vrlo zahtjevnim operacijama spašavanja na moru”, istaknuo je Grančić.

Objava Letačke posade HRZ-a u obuci intervencija u pomorskim nesrećama pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti