Konferencija o parlamentarnom nadzoru sigurnosnog sektora u RACVIAC-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/racviac_17122009_v.jpg

U Središtu za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) od 15. do 16. prosinca održana je međunarodna konferencija na temu "Parlamentarni nadzor sigurnosnog sektora – Novi sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Europi".

Konferencija je okupila sudionike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Moldavije i Srbije, koji su predstavljali svoje nacionalne parlamente, ministarstva obrane, oružane snage, vojno – obavještajne zajednice, sveučilišta te međunarodne organizacije poput DCAF-a (Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces) te SEESAC-a (South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons). Otvorenju konferencije nazočili su zamjenik ministra obrane, savjetnik zamjenika ministra obrane i vojni izaslanik Bosne i Hercegovine u RH Živko Marjanac, Duško Radić i brigadir Dragoš Milanković.
Na konferenciji se razgovaralo o različitim izazovima i poteškoćama s kojima se susreće parlamentarni nadzor sigurnosnog sektora. Vojni izaslanik Republike Francuske u RH pukovnik Olivier Rouanet u svom je obraćanju govorio o francuskoj nacionalnoj sigurnosnoj reformi, a o hrvatskim iskustvima i problemima u parlamentarnom nadzoru sigurnosnog sektora govorio je dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dr. Vlatko Cvrtila.
Također, raspravljalo se i o slanju oružanih snaga izvan granica države i dilemama koje se pritom javljaju u parlamentarnim raspravama, kao i o trenutačnim sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi, pri čemu je još uvijek velika „kontaminiranost“ regije i laka dostupnost lakog i pješačkog naoružanja ocijenjena kao velika ugroza koja će i narednih godina iziskivati golemi napor u rješavanju tog problema.
Svi sudionici konferencije složili su se kako parlamentarni nadzor sigurnosnog sektora nije samo dio političkog instrumentarija za podupiranje demokratizacije društva, nego je istodobno i obveza u smislu podrške sigurnosnom sektoru i oružanim snagama u njihovom razvoju i djelovanju.



Vijesti