Konferencija o inicijativi osnivanja programa za obuku timova za specijalne zračne operacije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/06/satu_14062018_v.jpg
Foto: MORH / M. Čobanović


U vojarni "Kovčanje" u Malom Lošinju od 11. do 14. lipnja 2018. godine provedena je  Konferencija država potpisnica pisma namjere o međunarodnoj suradnji u području obuke timova za specijalne zračne operacije (SOATU).

Na konferenciji su uz predstavnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske - djelatnike Uprave za obrambenu politiku, Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, sudjelovali predstavnici Republike Mađarske, Republike Bugarske i Republike Slovenije te predstavnici NATO-a.
 
Ova konferencija šesta je koju su države potpisnice organizirale od početka inicijative 2015. godine u cilju osnivanja međunarodnog programa (Multinational Special Aviation Programme, MSAP) za multinacionalno obučavanje timova za specijalne zračne operacije (Special Operation Air Task Unit, SOATU).

Voditelj Odjela za suradnju u razvoju multinacionalnih sposobnosti u Sektoru za obrambene investicije pri NATO-u Joachim Hofbauer opisao je sastanak kao produktivan te pohvalio angažman Hrvatske u projektu. "Zahvaljujem Hrvatskoj na sudjelovanju u projektu i na organizaciji ove konferencije", rekao je Hofbauer te dodao riječi ohrabrenja za Hrvatsku: "Nastavite s dosadašnjim angažmanom na ostvarenju ambicioznih ciljeva."

Predstavnik NATO Zapovjedništva za specijalne snage pukovnik Mateo Nasi izrazio je zadovoljstvo održanom konferencijom. "Počelo se raspravljati o detaljima koji će pokrenuti projekt. Imamo sve čimbenike da pokrenemo efektivnu i inovativnu obuku za buduće snage", rekao je.



Vijesti