Kadeti Vojnog pomorstva na okruglom stolu o jedrenju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/12/okrugli_stol_toni_stipanovic_v.jpg
Foto: HVU / B. Kero\n

U Domu Hrvatske vojske "General-bojnik Ivo Jelić" u Splitu, održan je 28. studenoga 2018. okrugli stol na temu "Jedrenje kao dio pomorskih vještina" za kadete studija Vojno pomorstvo Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". 

Na okruglom stolu sudjelovali su hrvatski olimpijac u klasi laser Tonči Stipanović ujedno i pripadnik Hrvatske vojske te njegov trener Jozo Jakelić, dok su moderatori okruglog stola bili Damir Višić iz Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita te voditelj odsjeka Katedre taktike HVU-a u Splitu kapetan bojnog broda Boris Kero. 

Ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske i dobitnik srebrne olimpijske medalje, Tonči Stipanović kadetima je približio jedrenje kao sport i kao stil života. Ispričao je o svojim početcima u jedrenju te o sudjelovanju na svjetskim, europskim i međunarodnim regatama diljem svijeta. Njegov trener Jozo Jakelić pojasnio je proces treninga i sportske pripreme te poznavanje vještina vezanih za meteorologiju i hidrologiju. Također, naglasio je kako vještine koje se stječu jedrenjem uvelike mogu pridonijeti razvoju budućih časnika u procesu donošenja odluke, osobito kada se odluke moraju donijeti u vrlo kratkom roku, a isto tako kada se mora predvidjeti stanje okružja koje se vrlo brzo mijenja. 

Kadeti su sa zanimanjem pratili izlaganje gostiju i zajedno s moderatorima aktivno sudjelovali u razgovoru.

Vijesti