Izložba u Geleriji "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u četvrtak 6. prosinca 2007. u 19,00 sati bit će otvorenje izložbe 4. HRVATSKI TRIENNALE AKVARELA, organizirane u suradnji s Galerijom umjetnina grada Slavonskoga Broda i Gradskim muzejom Karlovac.


Za izložbu su se prijavila 242 autora s 687 radova, od kojih je stručni žiri (Marina Baričević, Gorka Ostojić Cvajner, Nataša Ivančević) odabrao 109 radova od 76 umjetnika, među kojima: Zlatko Keser, Ivan Antolčić, Munir Vejzović, Karina Sladović, Predrag Goll, Nenad Opačić, Nada Bogdanović, Greta Vizler, Daniel Butala, Bruno Paladin, Srećko Planinić, Ratko Janjić Jobo, Antun Babić, Daniel Žabčić, i mnogi drugi. Dobitnik Velike nagrade 4. HTA je PETAR DOLIĆ, Otkupnu nagradu Slavonskog Broda dobio je DAMIR STOJNIĆ, a Otkupnu nagradu Karlovca MIRTA DIMINIĆ. Izložba je od svibnja do kolovoza o.g. bila postavljena u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu, u rujnu i listopadu u Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu, a sada ju može vidjeti i zagrebačka publika.

U predgovoru kataloga, pored Nikole Albaneže, Nataša Ivančević piše pod naslovom „Deset godina Hrvatskog triennala akvarela“ i sljedeće: …“I ovogodišnje četvrto izdanje pokazalo je iznimno veliki interes autora. Na natječaj se prijavilo 242 autora, a Odbor za izbor djela odabrao je trećinu prijavljenih. Institucija pozvanih autora, uvedena od 2. triennala, ove je godine pokazala zabrinjavajuće slabašan odaziv pozvanih likovnjaka. Iako je Organizacijski odbor odaslao pozive na preko 50 adresa, odazvala se je tek trećina. Djelomičan je razlog možda zazor jednog broja pozvanih i etabliranih umjetnika da sudjeluju na skupnim izložbama ili pak svojevrsni zamor da izlažu na svakom triennalu, pa se na poziv odazivaju povremeno. Žalosti nas ta činjenica kada se zna koliki je napor uložen u organizaciju ovakve manifestacije, a osobito jer će se i publika s razlogom pitati zašto nedostaju neka značajna imena hrvatskog akvarela. Ostaje nam da se pozabavimo onim što je Odbor za izbor djela odabrao rukovodeći se visoko profesionalnim zahtjevima za održanjem digniteta ovako značajne izložbe…“

Izložba se može razgledati zaključno do 20. prosinca 2007. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Vijesti