Bosanskohercegovački pilot završio školovanje u Hrvatskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/lora_m.jpg

Dana 06. prosinca 2007. godine, u pomorskoj bazi Split – Lora održana je proslava blagdana Svetog Nikole, zaštitnika djece i pomoraca, koji je ujedno zaštitnik vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice.


Proslava je počela u 10:00 sati, okupljanjem pripadnika HRM, predvođeni zapovjednikom HRM komodorom Antom Urlićem, njegovim zamjenikom, komodorom Zdenkom Simičićem, zapovjednikom Flote HRM, komodorom Ivicom Tolićen te zapovjednikom IV: Korpusa Oružanih snaga RH, brigadnim generalom Josipom Stojkovićem, kod 6 metara visokog kipa Sv. Nikole koji krasi luku Lora. Nakon toga izvršena je svečana procesija sa svečevim malim kipom do samostana Sv. Ante na Poljudu, gdje je vojni ordinarij, monsinjor Juraj Jezerinac, služio svetu misa.

Za vrijeme propovijedi, generalni vikar Vojne biskupije, monsinjor Joško Šantić istaknuo je važnost Božje riječi koja se utjelovljuje kroz crkvu. "Sveti Nikola živio je u prelomnim vremenima krščanstva, kada prestaje progonstvo i nastupa vrijeme slobode za crkvu. U to vrijeme, neki su se ljudi htjeli izdignuti iznad Krista." Monsinjor Šantić je rekao da je Sveti Nikola za vrijeme svog života spašavao mornare i siromahe.

"Štujući Sv. Nikolu postavljamo sebi pitanje o svom životu." Monsinjor Šantić je pozvao pripadnike Hrvatske ratne mornarice da ostanu vjerni idealima iz Domovinskog rata cjeneći Sv Nikolu koji nam utire put. Zatražio je od pripadnika Hrvatske ratne mornarice da dozvole Isusu Kristu de uđe u njihov život, te da cijene i pomažu svoje suradnike poradi Božje riječi, koja je život i koja nas mjenja.



Vijesti