Izložba u galeriji MORH-a "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u ponedjeljak 1. rujna 2008. u 19,00 sati bit će otvorenje samostalne izložbe akademskog slikara GORANA ĆETKOVIĆA, kojom započinje nova izložbena sezona galerije „Zvonimir“. Izložba je organizirana u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske i Društvom Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, u okviru Dana crnogorske kulture 2008.


Manifestacija Dani crnogorske kulture, koja se odvija tijekom cijele godine, obuhvaća više cjelina (filmske projekcije, književne večeri, umjetničke izložbe, koncerte, kazališne predstave i sl.) u okviru kojih se nastoji hrvatskoj javnosti predstaviti dosege suvremene crnogorske kulture, kroz afirmirane autore, mlade stvaraoce, kao i one koji su tek na počecima svog umjetničkog stvaranja.
Goran Ćetković rođen je 1975. u Kolašinu, Crna Gora. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Dobitnik je godišnje nagrade za slikarstvo galerije „Spinnaker“, na izložbi studenata završne godine. Član je ULUCG od 2002. godine. Ovo mu je deseta samostalna izložba, prva u inozemstvu. Izlagao je na više skupnih izložbi. Sudionik je mnogobrojnih likovnih kolonija. Živi i radi u Sutomoru i Kolašinu.
U predgovoru kataloga o njegovom slikarstvu piše povjesničarka umjetnosti Anastazija Miranović, među inim, i ovo: …“Tema je uvijek i dalje čovjek, kojim se slikar ciklično bavi, u različitim stvaralačkim fazama, ali su načini i egzekutivni pristupi promjenjivi, od prvih radova - portreta, do sadašnjih – dvofiguralnih kompozicija. Piramidalna konstrukcija kompozicije postignuta je najrazličitijim pokretima i kretanjima figura/boja, ali kroz taj fizički, gotovo animalni (kako je primijetio kolega A. Čilikov) odnos, umjetnik nam donosi i svu složenost i isto takvu „isprepletenost“ ljudskih psiha – najtananiju paletu čovjekovih osjećaja – gdje su pažnja, nježnost, dodir, ljubav, razumijevanje – postulati/imperativi njegovog postojanja.
Krupno postavljeni portreti, ne slučajno, u zelenim tonovima (koja je pored plave, boja kontemplacije, dubine duhovnih sfera), izduženih lica, malih tek naznačenih očiju, zauzimaju cijelo, prilično veliko platno i pored općeg zaključka da nam otkrivaju Ćetkovića kao izvanrednog portretistu, upućuju na moguće utjecaje drugih. Dok se u portretima Ćetković pokazao kao odličan „čitač“ ljudskih lica, u dvofiguralnim kompozicijama on je „slikar stanja“.“…
Izložba se može razgledati zaključno do 13. rujna 2008. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Najave