NATO/PfP vježba „COOPERATIVE MARLIN 08“ (COMN 08)

Hrvatska ratna mornarica od 01. do 12. rujna 2008. g. domaćin je NATO/PfP vježbe «COOPERATIVE MARLIN 08» u Splitu. Nositelj provedbe je NATO-vo Zapovjedništvo mornaričkih snaga (CC MAR HQ Northwood), a HRM će pružati svu potrebnu potporu.


Vježba COMN 08 je NATO/PfP vježba na zapovjednom mjestu (stožerni trenaž) kojoj je cilj uvježbavanje stožernog osoblja u mornaričkim NATO procedurama pri vođenju NATO operacija odgovora na krize (Crisis Response Operations) u skladu s NRF konceptom (NATO Response Force). Navedena vježba se jednom godišnje provodi s ciljem poboljšanja mornaričke interoperabilnosti između država članica NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog Dijaloga (MD) i Istanbulske inicijative za suradnju (ICI). U vježbi će sudjelovati ukupno oko 50 djelatnika iz NATO-a i partnerskih država te tridesetak pripadnika HRM-a. U vježbi sudjeluju sljedeće države: Albanija, Azerbejdžan, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Izrael, Kanada, Litva, Njemačka, Rumunjska, Turska i Ukrajina. Isto tako, u vježbi će sudjelovati i NATO instruktori iz NATO-vih Zapovjedništava mornaričkih snaga iz Northwooda i Napulja.
Vježba će se provesti u dva dijela:
1. Pripremni dio: predavanja na temu planiranja pomorskih operacija odgovora na krize.
2. Taktički dio vježbe: praktičan rad na planiranju pomorskih operacija odgovora na krize, u skladu s pripremljenim scenarijem i po NATO-vim procedurama.

Kroz sadržaj se ostvaruju glavni ciljevi vježbe, a to su: upoznavanje s NATO organizacijom, zapovjednom strukturom te NRF konceptom; poboljšanje učinkovitosti u okružju multinacionalnog stožera; upoznavanje s NATO-vom pomorskom taktikom, tehnikama i procedurama; promicanje međusobnog razumijevanja; doprinos sigurnosti te obrambenoj suradnji i dobrim odnosima između zemalja sudionica vježbe; uvježbavanje NATO C3 procedura te podizanje razine znanja za sudjelovanje u NATO vođenim operacijama odgovora na krize.
Dana 10. rujna 2008. g. Zapovjedništvo HRM uz potporu NATO-va Zapovjedništva mornaričkih snaga iz Northwooda organizirat će Dan uvaženih gostiju, posjet novinara vježbi i tiskovnu konferenciju.


Najave