Izložba u galeriji MORH-a "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u srijedu 17. rujna 2008. u 19,00 sati otvorena je skupna izložba pod nazivom ŠKART JE ART. Autorica koncepcije je Ružica Mikulić, a predgovor u katalogu i likovni postav izložbe potpisuje Vladimir Rismondo ml.


Na otvorenju je scenski kolaž Krune Tarle „Slike iz Nadira“ izvela grupa Fasade, ZKL.
Na izložbi se predstavlja 28 umjetnika, članova ULUPUH-a (mahom Tekstilne sekcije i Sekcije za modno oblikovanje) i njihovih gostiju. Izlažu, među inima: Duško Šibl, Petar Dabac, Renata Svetić, Eugen Borkovsky, Eva Lumezi, Heda Rušec, Mladen Kakša, Eleonora Apostolova, Staša Čimbur, Boris Ljubičić, i dr., koji su zadanim pojmovima „škart“ i „art“ pristupili individualno i raznoliko.
U predgovoru kataloga Vladimir Rismondo ml. objašnjava: …“Latinska imenica ars u osnovi označava vještinu u montiranju elemenata ili dijelova u smislenu cjelinu. Jednostavnije rečeno, radi se o stvaranju teksta. Iz toga proizlazi konceptualna dimenzija artizma koji se zapravo svodi na davanje smisla onome što je po sebi obesmišljeno. Svaka je profesija u osnovi artistička jer stvara ili posreduje neki smisao, ali samo umjetnost biva umijećem koje nalazi smisao unutar sebe same. Ovdje se pojavljuje i temeljna razlika pojmova škart i art. Naime, škart se definira u odnosu na gubitak svrhe koja postoji izvan predmeta označenog istim terminom; s druge strane, art postoji kao paradoks, odnosno kao samo-uspostavljeni kontekst. Njegova je svrha u njemu samom. Gledamo li na taj način, nalazimo kako su dva pojma u suštini neusporediva, osim u jednom iznimnom slučaju. Naime, de-tekstualizacijom ili gubljenjem smisla objekt se svodi na škart, a to zapravo znači da je od početne cjelovitosti ostala tek materijalna ljuštura prvotnog objekta. Takav predmet može postati gradbenim tkivom novog teksta i artističkog oblikovanja. Upravo će razmak između početnog, a potom izgubljenog teksta s jedne, te novo-oblikovanog teksta s druge strane, dati posebnu aromu ŠKARTU koji se želi preobraziti u ART, a time i postavu pod naslovom ŠKART JE ART: dva navedena teksta postoje u isti mah, na istoj razini čitanja, uklopljeni u jedinstveni kontekst novog oblika.“…

Izložba se može razgledati zaključno do 2. listopada 2008. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.
Ulaz slobodan.


Vijesti