U Makarskoj obilježena 17. obljetnica Hrvatske ratne mornarice

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-hrm.jpg

«Prije 17 godina, kada je postalo jasno da su suverenitet i cjelovitost našeg mora, priobalja i cijele Hrvatske dovedeni u pitanje, svoje ste znanje, sposobnosti i odlučnost stavili u službu obrane. Bili ste svjesni da time gradite svoju budućnost», poručio je postrojenim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić na središnjoj proslavi Dana HRM-a, održanoj 18. rujna u Makarskoj.

«Iako je dokazala svoju sposobnost da s partnerima ravnopravno sudjeluju u zajedničkim pomorskim vježbama, ulazak u NATO savez proširit će zadaće Hrvatske ratne mornarice, a doktrine uporabe promijeniti», zaključio je predsjednik Mesić, dodavši da, zahvaljujući Dugoročnom planu razvoja OSRH-a, postupno dostižemo odgovarajuće standarde. Da su za očekivani ulazak Hrvatske u NATO zaslužni i pripadnici HRM-a istaknuo je ministar obrane Branko Vukelić, zahvalivši im na njihovom doprinosu. Čestitajući im uime premijera Sanadera na svemu što su učinili i postigli u proteklih 17 godina, poručio je da će se i ubuduće njegovati bogata tradicija HRM-a, istaknuvši da mornarica ima svoje mjesto u Oružanim snagama. Najavljujući modernizaciju opreme u mornarici, podsjetio je da im do kraja godine stižu dva raketna broda klase Helsinki.
O ulozi i doprinosu HRM-a u ratu te o njihovim mirnodopskim aktivnostima govorio je načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić, istaknuvši pritom da je i mornarica kao dio Oružanih snaga prolazila kroz brojne promjene u poslijeratnom razdoblju koji je obilježio preustroj iz ratne u mirnodopsku vojsku. Slavnih, ali i teških dana prisjetio se i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, istaknuvši da «naši mornari od 1991. godine nisu više u službi tuđih mornarica, nego ponosno služe pod imenom Hrvatske ratne mornarice za koju su krvarili kroz stoljeća». Izražavajući zadovoljstvo što se opremanje i modernizacija HRM-a odvija sukladno DPR-u, ujedno je napomenuo da je to nužno i za uspješno obavljanje zadaća Obalne straže, koja je također u sastavu HRM-a. Na kraju je izrazio uvjerenje da će HRM svoju punoljetnost dočekati kao ravnopravan partner NATO mornarica, s kojima će doprinositi uspostavi i očuvanju mira u svijetu.
U povodu Dana HRM-a u makarskoj župnoj crkvi služena je misa koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac, te je organiziran taktičko-tehnički zbor i posjet građana brodovima usidrenim uz makarsku rivu, gdje je održan i prigodan koncert Orkestra HRM-a i Klape Sveti Juraj.

Priopćenja