Izložba “Iz fundusa galerije Ružić”

U galeriji MORH-a "Zvonimir", Bauerova 33, u srijedu, 6. svibnja 2009., s početkom u 19 sati bit će otvorenje izložbe pod nazivom "Iz fundusa galerije Ružić". Izložba je organizirana u suradnji s Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda, u čijem sastavu se nalazi i Galerija Ružić, a u prigodi 80. obljetnice rođenja hrvatskog kipara Branka Ružića (1919.-1997.)

Na izložbi će biti izloženi materijali iz fundusa galerije Ružić koji predstavljaju manje poznato slikarsko djelo Branka Ružića, odnosno njegove kasne crno-bijele gvaševe, uz nekoliko skulptura na papiru i drvetu, koje su kipara i potakle na slikanje.
 
Zaseban dio brodske zbirke čini Ružićevo slikarstvo. Kao i u kiparstvu, Ružić kao slikar najčešće koristi crnu (ne)boju na bijeloj podlozi, s tek ponekim akcentom crvene ili plave boje, baš kao i u skulpturi. Zato se često čini da je on svoje kiparske radove prenio na papir ili platno, a njegove se slike često naslovom podudaraju s nazivima njegovih skulptura. Brodska zbirka broji šezdesetak Ružićevih slika, rađenih u tehnici gvaša na papiru. Osim datiranih i potpisanih slika, brodska zbirka sadrži i desetak gvaševa kojima je teško odrediti atribuciju, ali se pripisuju Ružiću.

Izložba je otvorena za javnost do 20. svibnja, a može se razgledati u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.


Najave