MORH o vrijednosti nestale opreme iz helikoptera

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tn_MORH_208x139_2-2.jpg

U sklopu teksta objavljenog u utorak, 05. svibnja, na servisu vijesti Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) pod naslovom "MORH potvrdio krađu opreme s dvaju helikoptera Bell" iznesena je netočna i prethodno neprovjerena informacija o vrijednosti ukradene navigacijske opreme, gdje se navodi kako je riječ o navigacijskoj opremi vrijednosti oko 200 tisuća američkih dolara. S ciljem točnog informiranja javnosti priopćujemo sljedeće:

Točna je informacija da je 27. travnja 2009., prilikom redovitih tehničkih pregleda letjelica u hangaru 93. Zrakoplovne baze Zemunik, uočen nestanak dva radio prijamnika i dva prijamnika iz sustava radio veza iz helikoptera tipa Bell 206 B. Odmah po saznanju djelatnici Kriminalističke vojne policije započeli su opsežnu istraga  kako bi se utvrdili svi detalji oko spomenutog nestanka.

Spomenuti uređaji ugrađeni su u navedene helikoptere prije 12 godina, a ukupna tržišna vrijednost tih novih uređaja takvog tipa kod proizvođača za sva četiri uređaja iznosi 39.560,00 američkih dolara. Slijedom navedenog u potpunosti je netočna objavljena informacija kako je vrijednost nestale opreme oko 200 tisuća američkih dolara, pogotovo ako se uzme u obzir da su nestali uređaji korišteni 12 godina, a čime se zasigurno njihova vrijednost ne može uspoređivati sa vrijednošću novih uređaja.

O svim drugim saznanjima vezanim za navedeni događaj javnost će biti izvještena po okončanju istrage.

Priopćenja