Izaslanstvo OS RH u posjetu SAD-u

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama od nedjelje, 23. do petka, 28. kolovoza 2015., izaslanstvo OS RH posjetilo je Nacionalnu gardu Minnesote, Washington D.C. te National Defense University (NDU) i Agenciju za obrambenu i sigurnosnu suradnju (Defense Security Cooperation Agency - DSCA).

Tijekom prvog dijela boravka u SAD-u, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić sastao se sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Richardom C. Nashom. Na sastanku je naglašena izvanredna zajednička suradnja, posebno u dijelu jačanja interoperabilnosti, a razmatrane su opcije i područja daljnjeg nastavka i razvoja suradnje OSRH i NG Minnesote. Izaslanstvo OS RH posjetilo je i Camp Ripley gdje je imalo priliku upoznati se s kapacitetima, mogućnostima i načinima obuke koja se provodi u kampu za pripadnike NG Minnesote, ali i ostalih nacionalnih gardi i saveznika. Nacionalna garda Minnesote i Oružane snage Republike Hrvatske već 19 godina surađuju kroz tzv. "State Partnership Program" u sklopu kojega su održane brojne zajedničke vježbe, a od 2009. do 2012. OS RH i NG Minnesote su u Afganistan zajedno upućivali timove za obuku. Poseban oblik suradnje su humanitarni projekti u Republici Hrvatskoj na kojima zajedno surađuju OS RH i NG Minnesote poput nedavno obnovljenog društvenog doma u Račinovcima.

U Washingtonu se general Lovrić, koji je i sam bio polaznik NDU-a, susreo se s predsjedavajućim NDU-a general-bojnikom Frederickom M. Padilla-om i zapovjednikom Eisenhower School for National Security and Resource Strategy brigadnim generalom Thomasom A. Gorry-jem. Tijekom susreta je naglašena važnost obrazovanja i usavršavanja časnika te je iskazana zahvala hrvatske strane što je pripadnicima OS RH omogućeno da se školuju na NDU, koji svojim povratkom u Republiku Hrvatsku donose nove vrijednosti i znanja, koja su ugrađena i u temelje postojanja OS RH. Izražena je obostrana želja da se školovanje pripadnika OSRH na ovoj prestižnoj akademskoj vojnoj instituciji nastavi i dalje, kao i da se međusobna suradnja proširi razmjenom predavača. Tijekom posjeta NDU, izaslanstvo OSRH susrelo se i s pripadnikom OS RH polaznikom National War College-a, brigadnim generalom Sinišom Jurkovićem.

National Defense University je najviša obrazovna i akademska institucija Ministarstva obrane SAD koja obrazuje buduće civilne i vojne lidere na strateškoj razini. Pored polaznika iz SAD-a, NDU pohađaju i strani polaznici, među kojima su i predstavnici OS RH.

U razgovorima u Agenciji za obrambenu i sigurnosnu suradnju s direktorom, vice admiralom Josephom Rixeyem, istaknuto je kako OS RH cijene američku vojnu i drugu pomoć ostvarenu kroz različite programe suradnje te kako je ista uvelike pridonijela izgradnji novih sposobnosti i jačanju i održavanu postojećih sposobnosti OS RH. Također, admiral Rixey upoznat je s najvažnijim projektima, aktivnostima i planovima za daljnju modernizaciju OS RH, a koji su precizirani u Dugoročnom planu razvoja OS RH. Obostrano je izražena želja da se dosadašnja vrlo uspješna i produktivna suradnja nastavi i dalje, kako bi Oružane snage Republike Hrvatske bile spremne  i sposobne odgovoriti na sve izazove sigurnosti.

Agencija za obrambenu i sigurnosnu suradnju (DSCA) zadužena je za praćenje, prilagodbu i usklađivanje programa pomoći (financijska i tehnička pomoć, transferi vojne opreme, školovanje i obuka, zajedničke vojne vježbe i sl.) savezničkim i partnerskim državama, a koji se financiraju od strane Vlade SAD-a i koje provode ostale državne agencije.

 



Vijesti