Helikopter HRZ i PZO u novoj akciji potrage na Paklenici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/eth_hgss_28082015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/M. Tržić

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO sa helikopterom MI-8 MTV uključila se danas 28. kolovoza 2015. oko 09,30 sati u akciju traganja za nestalom češkom državljankom na području Anića kuk u Nacionalnom parku Paklenica u Zadarskoj županiji.

Akcija potrage uspješno je završena oko 11,00 sati kada je nakon pronalaska i izvlačenja sa Anića kuka prevezena helikopterom u Starigrad kod Zadra.

Kopilotkinja posade helikoptera Mi-8 MTV poručnica Monika Tržić kazala je kako su nakon nadlijetanja dva-tri kruga oko vrha Anića kuka nestalu osobu uočili na stijeni, a brzom pronalasku doprinijela je i Čehinja koja im je mahanjem ruku signalizirala mjesto gdje se nalazi.

„Vidjeli smo kako je bez ozljeda no iz predostrožnosti spustili smo najprije liječnicu iz tima spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja, a nakon toga krenuli u izvlačenje. Kasnije nam je rekla kako je dosta iscrpljena jer  se od jučer od podneva sama nalazi na stijeni, a ostala je i bez vode tako da je dolazak helikoptera bio spasonosan“, istaknula je poručnica Tržić uz koju su u posadi spašavanja još bili kapetan natporučnik Ante Franić te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i nadnarednik Milan Jelović. Ovo je druga potražna akcija iste posade koja je jučer pronašla i zbrinula slovenskog državljanina na Hvaru.

Ovo je drugi dan zaredom kako letačke posade sudjeluju u potražnim akcijama za stranim turistima, a uz pretraživanje terena iz zraka posada pruža potporu i u prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja

U akciju potrage i spašavanja sudjelovala je ista posada koja je jučer u popodnevnim satima pronašla i zbrinula slovenskog državljanina na otoku Hvaru.

Ovo je 15. ovogodišnja akcija potrage i spašavanja u kojima sudjeluju letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.

 

 

 



Priopćenja