Izaslanstvo Operativnog centra Brnik u posjetu Bojnoj zračnog motrenja i navođenja

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/10/zmin_24102019-1024x683.jpg
Izaslanstvo Operativnog centra Brnik u posjetu Bojnoj zračnog motrenja i navođenja

U sklopu bilateralne vojne suradnje u radnom posjetu Bojnoj zračnog motrenja i navođenja (bZMIN) od 22. do 24. listopada, boravio je tročlani slovenski tim koji je predvodio bojnik Peter Cuderman, zamjenik voditelja Operativnog centra Brnik.

Cilj posjeta je dodatno poboljšanje i produbljivanje suradnje u sustavu nadzora zračnog prostora te mogućnosti buduće suradnje na području obuke osoblja iz sustava nadzora zračnog prostora.

U Zapovjedništvu bZMIN u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu dočekao ih je zapovjednik bZMIN brigadir Dalibor Benko sa suradnicima.

Tom su prigodom goste iz Slovenije upoznali s aktivnostima Bojne, razmijenjena su iskustva u radu,a razgovaralo se i o dosadašnjoj bilateralnoj suradnji kao i mogućnostima njezinog proširenja i to ponajprije u području obuke osoblja iz sustava nadzora zračnog prostora. Tijekom boravka na Plesu, slovenska strana posjetila je i Dežurni borbeni dvojac aviona MiG-21.

Drugog dana, slovenski tim posjetio je radarsku postaju Rota na Pelješcu te su se upoznali s radom te postrojbe HRZ-a.

Tijekom trodnevnog posjeta, sovenski tim i njihovi domaćini iz bZMIN posjetili su i Središte za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Zapovjednik SzO-a, brigadir Goran Huljev upoznao ih je sa zadaćama i ulogom koju SzO ima u obuci pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i pripadnika OS drugih zemalja. U SzO-u su razgledali i kabinet NATINADS u kojem se provodi obuka djelatnika središta za nadzor zračnog prostora i drugih djelatnika OSRH ali i OS partnerskih zemalja koji sudjeluju u provedbi zadaća ZMIN-a.

Tijekom boravka u zemuničkoj vojarni obišli su i Eskadrile 93. zb gdje su im održane prezentacije o njihovoj ulozi i zadaćama u HRZ-u.

Obje strane iskazale su zadovoljstvo posjetom te izrazile želju da se ovakav oblik suradnje nastavi i ubuduće.

Objava Izaslanstvo Operativnog centra Brnik u posjetu Bojnoj zračnog motrenja i navođenja pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti