Istraživanje o NATO-u

Uoči prve godišnjice ulaska Hrvatske u NATO, ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je stabilnu potporu građana članstvu u Savezu i hrvatskom angažmanu u međunarodnim operacijama, objavio je GfK.

 

Visokih 64,6% ispitanika osjeća se sigurnijima u državi članici NATO-a, posebno osobe iz Slavonije i Dalmacije. Da je članstvom u NATO-u porastao ugled i ojačao međunarodni položaj Hrvatske smatra 50,2% ispitanika, s tim da češće od prosjeka takvo mišljenje imaju visokoobrazovani (61%).

Angažman međunarodne zajednice u okviru misije ISAF pod zapovjedništvom NATO-a podržava 68,3% ispitanika, među kojima češće od prosjeka takvo mišljenje imaju osobe u dobi od 25-34 godina (78%). Istovremeno, 54,1% ispitanika smatra da sudjelovanje Hrvatske u misijama NATO-a pod mandatom UN-a doprinosi jačanju njene sigurnosti i međunarodnog položaja.

O važnosti uloge NATO-a u regiji govori podatak da 62,6% ispitanika smatra da su NATO i njegovo primanje novih članica važni za sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe.

Ispitivanje javnog mnijenja naručilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija povodom prve godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u;  provedeno je u veljači 2010. godine na reprezentativnom uzorku od 750 ispitanika (kvotni uzorak prema županijama, obrazovanju, dobi i spolu).



Vijesti