Obilježena 19. godišnjica akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/plitvice_20100331_8v-2.jpg

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na Plitvičkim jezerima u srijedu, 31. ožujka obilježena je 19. godišnjica pogibije Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata i akcije „Plitvice“. Uz članove obitelji Jović, prvoj žrtvi u Domovinskom ratu počast su odala državna izaslanstva, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te braniteljskih udruga.

Vijence su položili i zapalili svijeće predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, u ime Vlade RH, u ime predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Ivan Jarnjak i u ime Predsjednika Republike RH načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić. U izaslanstvu Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, ministri obrane i unutarnjih poslova Branko Vukelić i Tomislav Karamarko te ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, a u izaslanstvu Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH uz generala Lucića bili su kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, brigadni general Tomo Medved, načelnik Uprave GSOS-a za personalne poslove, brigadir Nikola Županić, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja, te brigadir Dragan Basić, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne.

 

U prigodnim obraćanjima okupljenima svi govornici istaknuli su veličinu žrtve prvog hrvatskog redarstvenika i važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i uspomene na sve hrvatske žrtve. “Danas se sjećamo Josipa Jovića i hrvatskih branitelja koji su vodili oslobodilački i pravedan obrambeni rat. Činjenica je da ne bi bilo ni slobodne, ni europske, ni demokratske Hrvatske, da nije bilo Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja, kao i dr. Franje Tuđmana, koji je pozvao u obranu Republike Hrvatske i svega što nam je sveto“, rekla je premijerka Kosor, dodavši da Jovićeva žrtva dokazuje da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski. „Borimo se protiv zaborava“, pozvala je sve okupljene, zaključivši da upravo dolazak na Plitvice, kao i na sva druga hrvatska stratišta, pokazuje da Hrvatska neće zaboraviti svoje žrtve. „Hrvatska je danas članica NATO saveza, naši vojnici i policajci i dalje pronose hrvatsko ime diljem svijeta, a uskoro ćemo biti  i članica Europske unije, vratit ćemo se kući, tamo gdje i pripadamo, a sve to zahvaljujući žrtvi Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja“, poručila je, zaključivši da se svi zajedno moramo boriti za pravnu i pravednu hrvatsku državu, a protiv organiziranog kriminala i korupcije: „Takvu Hrvatsku, u kojoj će svatko imati svoje mjesto i u kojoj će se cijeniti hrvatski branitelji, dugujemo Josipu Joviću i svim hrvatskim žrtvama, ali i svima vama koji s ponosnom možete reći da ste bili hrvatski branitelji.“

Načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić posebno je pozdravio sve pripadnike specijalnih postrojbi MUP-a iz '90./'91. i sudionike akcije Plitvice, u kojoj je i sam sudjelovao, poručivši da smo ulaskom u NATO savez i dolaskom pred vrata EU-a ostvarili ciljeve iz '91., no da se trebamo prisjetiti vrijednosti zahvaljujući kojima smo uspjeli ostvariti hrvatski san, ponajprije zajedništva i jedinstva u obrani i oslobađanju Lijepe naše. Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak je posebno izrazio zahvalnost njegovoj majci Mariji, kao i svim majkama poginulih hrvatskih branitelja te svim braniteljima, istaknuvši da je to naš dug i naš zalog. Također, napomenuo je da ne bi bilo obilježavanja ni proslava brojnih važnih obljetnica iz hrvatske novije povijesti da nije bilo upravo žrtve hrabrih hrvatskih branitelja.

„Ovo nije tek običaj i protokol, nije ni priredba, niti estrada, ovaj je događaj suočenje s licem i povješću domovine“, poručio je ministar Karamarko, zaključivši da će obrana Hrvatske od zla korupcije i organiziranog kriminala biti najbolji znak poštovanja prema Josipu Joviću i svim žrtvama Domovinskog rata.“

„Sjećamo se Josipove hrabrosti, ali i tisuća hrvatskih branitelja, koji su u hrvatsku neovisnost i slobodu utkali svoje živote“, rekao je ministar Vukelić, zaključivši da su upravo oni najviše zaslužni za ulazak Hrvatske u Sjevernoatlantski savez. „Danas Hrvatska ima moderne Oružane snage, koje diljem svijeta promiču one vrijednosti za koje je život dao i Josip Jović“, poručio je, istaknuvši da su pohvale upućene našim vojnicima iz raznih krajeva svijeta, gdje sudjeluju u brojnim mirovnim misijama i operacijama, ujedno zahvale svim hrvatskim braniteljima, napose onima koji su u obrani domovine položili svoje živote.

I ministar Ivić istaknuo je spremnost hrvatskih branitelja na žrtvu u obrani domovine te pozvao na poštivanje te žrtve i njihovog doprinosa, poručivši: „Odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja je ispit savjesti za svakoga od nas.“ U ime koordinacije braniteljskih udruga govorio je umirovljeni general Marko Lukić, zapovjednik akcije Plitvice, koji je evocirao uspomenu na dane stvaranja prvih hrvatskih redarstvenih snaga. Prisjećajući se Krvavog Uskrsa, poručio je da moramo očuvati uspomenu na te dane „radi povijesne istine i izbjegavanja zaborava“.

Prisjećanje na prvu žrtvu u Domovinskom ratu završilo je zajedničkom molitvom koju je predvodio vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac, a u skopu programa nastupila je i Klapa HRM-a „Sveti Juraj“. U organizaciji Udruge specijalne jedinice policije „Grom“ na komemoraciji su sudjelovali i ultra-maratonci, koji su u spomen na Josipa Jovića pretrčali 97 km od Karlovca do Plitvica, te karavana konjanika, koji su prešli 75 kilometara od Ogulina do Plitvica.

    19. godišnjica akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_7.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_8v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_9.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_16.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_17.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_18.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_19.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_20.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_21.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_22.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_23.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-godinjica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovia/plitvice_20100331_24.jpg


Priopćenja