Interes za uključivanje hrvatskih tvrtki u obnovu Afganistana

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kabul_20090616_5v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić susreo se u utorak, 16. lipnja 2009. godine, u Kabulu s prvim potpredsjednikom Islamske Republike Afganistan Ahmadom Zia Massoudom u sklopu svog posjeta hrvatskim vojnicima koji su u misiji ISAF u toj zemlji.

Tom prigodom ministar Vukelić istaknuo je kako Hrvatska dobro zna koliko je mir važan za napredak i prosperitet svake države. Pritom je dodao kako je Hrvatska u kratkom vremenu od zemlje primateljice pomoći međunarodnih mirovnih snaga postala zemlja čiji pripadnici oružanih snaga sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta, od čega ih je najviše upravo u Afganistanu.
Potpredsjednik Massoud posebno se zanimao za mogućnosti uključivanja hrvatskih tvrtki u poslove obnove infrastrukture u toj zemlji ali također i za mogućnost edukacije studenata u Hrvatskoj, obzirom na izuzetno nizak stupanj obrazovanja u Afganistanu.
Glavni inspektor obrane general pukovnik Marijan Mareković i zapovjednik 13. HRVCON u misiji ISAF brigadir Martin Starčević u razgovoru s potpredsjednikom Islamske Republike Afganistan Masudom opisali su zadaće i način rada pripadnika OS RH u toj zemlji istaknuvši kako je suradnja s afganistanskom nacionalnom vojskom (ANA) jako dobra te kako pripadnicima ANA-e ne nedostaje motiva i želje, već oprema i obuka. Upravo obuka pripadnika ANA-e jedna je od glavnih zadaća pripadnika OS RH u misiji ISAF u Afganistanu.

Vijesti