Hrvatski Canadairi i dalje na požarištima u Italiji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/ppe_31102017_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ PPE
Letačke posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) sa dva aviona Canadair CL-415 i danas, u utorak 31. listopada 2017. godine nastavile su sa akcijama gašenja više požara na sjeveru Talijanske Republike.
Ovo je treći dan zaredom kako su hrvatski Canadairi angažirani u pružanju pomoći gašenja požara u susjednoj Italiji. Tijekom prethodna dva dana posade su provele oko 20 sati u zraku u zajedničkim djelovanjima sa talijanskim kolegama, a ukupno su izbacili oko 400 tona vode na požarišta.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji, a u misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadile koji su bazirani na aerodromu u Genovi.

Hrvatski Candairi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara koju je donijela Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici, u subotu 28. listopada 2017. godine.



Vijesti