Hrvatska ratna mornarica domaćin međunarodne vojne vježbe operacija pomorskog presretanja "ADRIATIC PARTNERSHIP 2019"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/05/partnership_10052019_v.jpg
Foto: HRZ

Hrvatska ratna mornarica bila je domaćin međunarodne vojne vježbe operacija pomorskog presretanja pod nazivom "ADRIATIC PARTNERSHIP 2019" MARITIME INTERDICTION OPERATIONS EXERCISE (MIO), koja je od 6. do 10. svibnja 2019. održana u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu.

Organizator vježbe bio je obučni tim iz sastava mornaričke pričuve Ratne mornarice SAD-a (US Navy reserves), uz potporu zapovjedništva 6. Flote Ratne mornarice SAD-a. Uz šesteročlani MIO obučni tim SAD-a i dva hrvatska tima za prekrcaj, u vježbi su sudjelovali i timovi Albanije i Malte.

Cilj vježbe bilo je uvježbavanje taktika, tehnika i procedura na taktičkoj razini u provedbi operacija pomorskog presretanja (MIO), operacija suzbijanja krijumčarenja ljudima na moru (CTO, Counter Trafficking Operations) te operacija zaštite pomorske infrastrukture (MIP, Maritime Infrastructure Protection).

Uz navedeno, jedan od ciljeva vježbe bio je i postizanje većeg stupnja razumijevanja i interoperabilnosti u području planiranja operacija presretanja na moru, a sve u potpori strateškog cilja promicanja sigurnosti na Jadranskom moru i zapadnom Mediteranu.

Kroz praktične radionice timovi su se uvježbavali u izvršavanju zadaća na taktičkoj razini. Uvježbavane su taktike, tehnike i procedure vezano uz posjet sumnjivom brodu, prekrcaj, pretraživanje i uhićenje - od pitanja borbene svijesti, obavještajne pripreme i prikupljanja informacija, planiranja i provedbe različitih faza MIO, razumijevanja mogućih prijetnji, postupanja s osumnjičenim osobama, privođenja osumnjičenika, ispitivanja zapovjednika sumnjivog plovila, borbe u zatvorenom prostoru, postizanja vatrene premoći u zatvorenim prostorima, pružanja prve pomoći, do planiranja i provedbe MIO na otvorenom moru.

Vijesti