Hrvatska i Albanija očekuju punopravno članstvo u NATO-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_albanije_0173_28012009_m.jpg

Hrvatska i Albanija očekuju da će ratifikacija protokola o pristupu NATO-u završiti u ožujku.

Hrvatska i Albanija očekuju da će ratifikacija protokola o pristupu NATO-u završiti u ožujku i da će na travanjskom susretu na vrhu postati punopravnim članicama toga vojno-političkog saveza, izjavili su u srijedu u Zagrebu hrvatski i albanski ministri obrane Branko Vukelić i Gazmend Oketu.

Dvojica dužnosnika zadovoljna su suradnjom u okviru Američko-jadranske povelje tijekom koje su se Hrvatska, Albanija i Makedonija pripremale za članstvo u NATO-u i spremne su pozitivna iskustva prenijeti na BiH i Crnu Goru koje su se priključile toj inicijativi (A5). "Potrebno je nastaviti tu suradnju, uključiti sve susjede u regiji. Interes je da te zemlje pođu putem kojim su pošle Hrvatska i Albanija radi sigurnosti i stabilnosti cijele regije", rekao je Vukelić. Najavio je da će se u početku ožujka u Zagrebu održati sastanak ministara obrane članica A5, susjednih zemalja i predstavnika EU-a, SAD-a i NATO-a, na kojem će se uoči summita Saveza u Strasbourgu i Kehlu razgovarati o sigurnosnim procesima u regiji. Albanski ministar uvjeren je da će Hrvatska i Albanija nastaviti "u istom duhu suradnje" i nakon priključenja NATO-u i svoja iskustva prenijeti drugim zemljama u regiji.

"Naš primjer služit će svim zemljama - BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu - da se integriraju u NATO i europske strukture", rekao je Oketu. Ministri su razgovarali o dosadašnjoj vojnoj suradnji koju ocjenjuju vrlo uspješnom, a posebice je bilo riječi o projektima opremanja i modernizacije. Vukelić je pritom podsjetio na opremanje Hrvatske vojske novim oklopnim vozilima i izrazio spremnost za pomoć Albaniji kad se odluči za sličan projekt. Također je najavio otvaranje triju centara u Hrvatskoj - za obuku ronilaca u Divuljama, vojnih pasa u Dugom Selu i vojnika za mirovne misije, koji bi bili regionalnog značaja kako se ne bi nepotrebno gomilali kapaciteti i troškovi za njihovu gradnju. Albansko izaslanstvo je u sklopu posjeta Republici Hrvatskoj bilo upoznato i sa potencijalima hrvatske vojne industrije, posebice s projektom razvoja jurišne puške.

 



Vijesti