HRM proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Nikole

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/hrm_07122017_v.jpg
Foto: HRM/ M. Siriščević
Hrvatska ratna mornarica obilježila je u srijedu, 06. prosinca 2017. godine blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Nikole i Dan Vojne kapelanije u Splitu. Prigodne svečanosti održane su u vojarni "Admiral flote Sveto Letica Barba" i u crkvi sv. Ante na Poljudu.

Uz pripadnike Hrvatske ratne mornarice proslavi su nazočili predstavnici Grada, Županije i braniteljskih udruga, a slavlje je uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj".

Svečana procesija s kipom sv. Nikole krenula je nakon paljenja svijeće u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a od sidrišta luke Lora do crkve sv. Ante, u kojoj se održala koncelebrirana sveta misa koju je predvodio vojni biskup u RH, monsinjor Jure Bogdan.

Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca, putnika, ribara i djece, jedan je od najomiljenijih katoličkih svetaca, posebno kod djece. Rođen je u Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću prije Krista. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i dijelio ga siromašnima, zbog čega je proglašen svetim.

Vijesti