Helikopterska posada sudjelovala u spašavanju speleologa na Velebitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/HRZ_03082016_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) sudjelovala je u utorak 2. kolovoza 2016. u večernjim satima u akciji potrage i spašavanja ozlijeđenog speleologa na Sjevernom Velebitu.

Zajedno sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, letačka je posada u vrlo zahtjevnoj i složenoj akciji koja trajala 4 sata i završila oko 22,30 sati uspjela u podvjesnim nosilima izvući stradalog speleologa, unijeti ga u helikopter te prevesti do KBC Split.

Letački posadu činili su kapetan satnik Elvis Mišić, kopilot natporučnik Ante Franić te tehničari letači narednik Jakov Matković i stožerni narednik Dalibor Filipović.

Satnik Mišić rekao je, kako je i ovoga puta presudna bila brzina i uvježbanost posade za rad u iznimno zahtjevnim uvjetima spašavanja zbog strmog i nepristupačnog terena te vjetra. „Svaka je minuta bila jako bitna ne samo zbog težine ozljeda speleologa nego i približavanja mraka, no zajedno sa timom spašavatelja HGSS-a uspjeli smo izvesti akciju sigurno i profesionalno“, istaknuo je satnik Mišić.

Ovo je bila 12. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade ETH.



Vijesti