Helikopterom HRZ i PZO-a prevezena beba s otoka Visa

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vis_beba_14102015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/M. Filipović-Grčić

Posada Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a danas, 14. listopada 2015. godine bila je angažirana u akciji hitnog zbrinjavanja jednogodišnjeg djeteta s otoka Visa do KBC Split.

Po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima zbog snažnog juga i jakih turbulencija prilikom slijetanja, letači su vojnim helikopterom uspjeli prebaciti bebu s otoka Visa do splitskih Firula za 18 minuta. Posadu helikoptera činili su kapetan natporučnik Ante Franić, kopilot poručnik Marko Filipović-Grčić te tehničari letači nadnarednici Boris Melvan i Franko Peraga.

Nakon zbrinjavanja jednogodišnjeg djeteta s otoka Visa do KBC Split posada ETH 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a ponovno je bila angažirana u akciji hitnog prevoženja pacijenta s helidroma Stari Grad s otoka Hvara.

I ova akcija odvijala se u iznimno složenim vremenskim uvjetima te je i ovog puta presudno bilo iskustvo i visoka osposobljenost letačkih posada, tako da je pacijent koji s otoka Hvara do splitskih Firula prevezen za 14 minuta.

Od početka godine letačke posade ETH sveukupno su hitnim medicinskom letovima prevezle 425 osoba.



Vijesti