Helikopter HRZ i PZO u akciji potrage za nestalom osobom na Hvaru

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/eth_28082015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/M. Tržić

Posada Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO sa helikopterom MI-8 MTV uključila se danas 27. kolovoza 2015. oko 13,30 sati u akciju traganja za nestalom muškom osobom na širem području brda Sveti Nikola na otoku Hvaru u  Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zahtjev za uključivanjem posade HRZ i PZO stigao je preko Županijskog centra 112 Split.

Akcija potrage uspješno je završena oko 15,30 sati, a radilo se o dvoje slovenskih državljana od koji je muškarcu pozlilo pri penjanju na brdo zbog čega je pokrenuta potražna akcija.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Ante Franić kazao je kako su vrlo brzo uočili unesrećenog pri samom vrhu brda. „Radilo se o strmom terenu, a odmah po uočavanu uslijedio je običajeni način izvlačenja tehnikom „fix-line“ gdje su spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja pripremili osobe za premještanje na lokaciju gdje smo sletjeli i unijeli ih u helikopter. Na aerodromu Stari Grad unesrećeni je odmah bio pregledan nakon čega smo ga dalje prevezli do splitskih Firula“, iznio je tijek akcije natporučnik Franić.

Ovo je 14. ovogodišnja akcija potrage i spašavanja u kojima sudjeluju letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.

 

 

 



Priopćenja