Godišnji sastanak NG OS RH sa vojno diplomatskim zborom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/viz_0017_17122009_v.jpg

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u četvrtak, 18. prosinca, održan je godišnji sastanak načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Josipa Lucića sa vojnim izaslanicima akreditiranim u RH.

Sastanku su nazočili zamjenici NG OS RH general pukovnik Slavko Barić i kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Vlado Bagarić, ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ general bojnik Mirko Šundov, zapovjednik Zapovjedništva za potporu brigadni general Mate Ostović i vojni izaslanici akreditirani u RH.
Načelnik GS OS RH general zbora Lucić u svom je izlaganju podsjetio na zadaće i aktivnosti koje su Oružane snage RH postigle u 2009. godini, te na osnivanje i mirnodopski preustroj Oružanih snaga, kao i na koncept kolektivne obrane RH, istaknuvši kako je kroz strateške dokumente obrane, Hrvatska prešla s individualnog na sustav kolektivne obrane što je dovelo do brojčanog smanjenja OS RH, teritorijalne reorganizacije OS RH i kategorizacije vojne infrastrukture.
Zamjenik NG OS RH za planove i resurse general pukovnik Barić osvrnuo se na strateške projekte opremanja i modernizacije OS RH istaknuvši da se unatoč smanjenju državnog proračuna OS RH u 2009. godini nastavlja s ostvarivanjem planskih ciljeva na području navedenih projekata. Podsjetio je i na pripremu i reorganizaciju OS RH na putu prema punopravnom članstvu u NATO savez, te je naglasio kako Oružane snage moraju usmjeriti svoje napore na nastavak uključivanja u NATO-ov sustav obrambenog planiranja.
O predstojećim zadaćama i pripremama pripadnika OS RH za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama govorio je zamjenik NG OS RH za operacije kontraadmiral Simičić.
Također, na sastanku su se obratili i zapovjednici grana OS RH naglasivši kako vjeruju da će OS RH, nastave li ovim intenzitetom rada ostvariti sve planske ciljeve i zadaće koji su propisani NATO standardima.



Vijesti