Glavni inspektor OS SR Njemačke u posjetu MORH-u i OSRH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ger_inspektor_m.jpg

Ministar obrane Berislav Rončević i načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić sa suradnicima dana 27. studenog 2007. primili su u posjet glavnog inspektora Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke generala zbora Wolfganga Schneiderehana. U sastavu njemačkog izaslanstva između ostalih sastanku je nazočio i veleposlanik Nj.E. g. Hans Jochen Peters.


Razgovarajući o dosadašnjoj suradnji dviju zemalja, ministar Rončević se zahvalio na pomoći Savezne Republike Njemačke Republici Hrvatskoj kako od početaka njene samostalnosti tako i u njenim aspiracijama za punopravno članstvo u euroatlanske integracije.

Bilateralna obrambena suradnja između dvaju ministarstava obrane ocijenjena je vrlo uspješnom, a provodi se kroz razna područja. Tako je, između ostalog, intenzivna suradnja na području vojne obuke i izobrazbe, vojne politike i vojnog prava. Suradnja se također provodi i na području upravljanja osobljem, logistike, segmenta vojne policije, a potpisani Sporazum o suradnji između dvaju ministarstava na području obrambene tehnologije otvara suradnju i na vojno-tehničkom polju.
Naročito uspješna suradnja je u međunarodnim operacijama, posebice u Afganistanu pri čemu je general Schneiderehan izrazio svoju zahvalu na sudjelovanju pripadnika hrvatske vojske u misiji ISAF ocjenjujući naš doprinos toj misiji vrlo velikim.

Govoreći o sigurnosnom stanju u regiji, general Schneiderehan je naglasio kako « Republiku Hrvatsku sasvim sigurno smatra faktorom stabilnosti u regiji».

Vijesti