General Šundov na Konferenciji načelnika GS oružanih snaga A5

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/10/konferencija_a5_budva_crna_gora_09102018_v.jpg
Foto: OSRH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, od 3. do 6. listopada 2018. Sudjelovao je u programu 22. Konferencije načelnika Glavnih stožera država članica Američko-jadranske povelje A-5 koja se održala u Budvi u Crnoj Gori.

Tema konferencije bila je suradnja u naporima za dostizanje NATO partnerskih ciljeva i ciljeva sposobnosti, a tijekom konferencije održali su se i bilateralni sastanci s predstavnicima oružanih snaga partnerskih zemalja.
 
Američko-jadranska povelja pokrenuta je inicijativom Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država u cilju  pomoći zemljama aspiranticama za pridruživanje NATO-u. Dokument službenog naziva „Povelja partnerstva između Makedonije i Albanije te Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država“ potpisan je  u svibnju 2003. godine u Tirani. Ovoj inicijativi su se 2008. godine pridružile Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a Srbija je prihvatila status promatrača. Od 2008. godine neslužbeni naziv ove inicijative promijenjen je s A-3 na A-5, što simbolizira broj uključenih članica.

Jadranska povelja predstavlja strateško partnerstvo među članicama ove inicijative koje prepoznaju zajedničke težnje poput jačanja bilateralnih i multilateralnih odnosa između članica i drugih zemalja u regiji, a s ciljem postizanja sigurnosti i pune integracije u europske i transatlantske političke, ekonomske, sigurnosne i obrambene institucije.

Vijesti