General Kovač sudjelovao na godišnjem sastanku MATC-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kovac_21042016_v.jpg
Foto: MATC

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Miroslav Kovač sudjelovao je na godišnjem sastanaku Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre - MATC) koji je održan u srijedu, 20. travnja 2016. godine u sjedištu Direktorata MATC-a, u Vyškovu u Češkoj Republici.

Direktor MATC-a, brigadir Miroslav Jenčik, tom prilikom je izvijestio članove Upravljačkog odbora o statusu Direktorata MATC-a te o razvoju dokumentacije u područjima obuke, financija  kao i pravnom području.

Na sastanku se raspravljalo o statusu Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta u smislu dostizanja njegove inicijalne i pune operativne sposobnosti, kao i o programu rada i obuke za 2017. godinu. Također, raspravljalo se i o mogućnostima proširenja područja suradnje i obuke za koju postoji zajedničko zanimanje država članica.

Inicijativa za uspostavu Međunarodnog  zrakoplovnog obučnog središta (MATC) pokrenuta je 2011. godine u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te uštede troškova kroz povećanu efikasnost i efektivnost obučnih aktivnosti kroz multinacionalnu suradnju u okviru NATO-ove inicijative Pametne obrane (Smart Defence). U lipnju 2015. potpisan je Memorandum o suglasnosti uspostave Središta između zemalja članica, Češke, Hrvatske, Mađarske i Slovačke. Cilj Središta je omogućiti širok spektar obuke pilota i zrakoplovnih tehničara optimizirajući postojeće kapacitete i infrastrukturu koje su zemlje članice stavile na raspolaganje za navedenu namjenu, a u skladu s dogovorenim i planiranim rasporedom i obimom aktivnosti.



Vijesti