General Kovač na konferenciji zapovjednika zrakoplovstava NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kovac_04032016_v.jpg
Foto: NATO AIRCOM

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Miroslav Kovač sudjelovao je na prvoj ovogodišnjoj Konferenciji zapovjednika zrakoplovstava NATO zemalja koja je održana 2. i 3. ožujka 2016. u zrakoplovnoj bazi u Ramsteinu, SR Njemačka.

Riječ je o sastanku zapovjednika zračnih snaga NATO zemalja koji se provodi dva puta godišnje kako bi se razmijenila mišljenja, iskustva i stavovi o trenutnoj sigurnosnoj situaciji. Konferencijom je predsjedao zapovjednik Savezničkog zrakoplovnog zapovjedništva (AIRCOM) general Frank Gorenc. 

Na konferenciji su razmatrana pitanja vezana za područje zajedničkog djelovanja u zračnom prostoru, s naglaskom na mogućnosti zajedničkog uvježbavanja,  te ključna pitanja s kojima se suočava zračna komponenta NATO Saveza. Savezničko zrakoplovno zapovjedništvo ujedno je sudionike Konferencije izvijestilo o Integriranoj  protuzračnoj i proturaketnoj obrani, Planovima obrane od balističkih projektila i drugim važnim temama vezanim za planirane vježbe i spremnost zračnih snaga. Kroz sva izlaganja naglasak je stavljen na sigurnosnu situaciju u zoni odgovornosti zračnog prostora Saveza od sjevera, istoka i jugoistoka.

Pored zapovjednika HRZ i PZO na navedenoj konferenciji je nazočio i prvi dočasnik HRZ i PZO časnički namjesnik Mario Mateljić koji je sudjelovao na sastanku prvih dočasnika zrakoplovstava članica NATO-a pod vođenjem prvog dočasnika NATO HQ AIRCOM, časničkog namjesnika Duncana Hide.

Tijekom svog predstavljanja kao novoimenovanog zapovjednika HRZ i PZO-a i obraćanja  kolegama iz NATO zemalja, general Kovač je stavio naglasak na trenutnu migrantsku krizu i njenu sigurnosnu implikaciju na države koje se nalaze na ruti kretanja migranata.



Vijesti