General Jurković na prvom raketnom gađanju 3. HRVCON-a u Poljskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/12/3_hrvcon_efpbg_usa_06122018_v.jpg
Foto: ČOJI 3.HRVCON

General Jurković zahvalio je hrvatskim vojnicima jer predstavljaju Hrvatsku i OSRH kao pouzdanog partnera u jačanju stabilnosti NATO saveza

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhence Forward Presence - eFP) koji se nalaze u Republici Poljskoj, u srijedu, 5. prosinca 2018. proveli su prvo raketno bojno gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm "Vulkan" M92 na vojnom poligonu "Bemowo Piskie - Gaudynek".

Gađanju je nazočio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković u pratnji prvog dočasnika Hrvatske kopnene vojske, časničkog namjesnika Daria Rosića i vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Republici Poljskoj brigadira Jugoslava Jozića. 

General Jurković posjetio je pripadnike 3. hrvatskog kontingenta  smještene u vojarni „Bemowo Piskie“, koji se nalaze u sastavu NATO Borbene grupe pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država. Tom prigodom zapovjednik kontingenta satnik Željko Trček prezentirao mu je rad i zadaće hrvatskih vojnika u sklopu Borbene grupe te upoznao sa smještajnim i obučnim kapacitetima vojnog poligona koje koriste hrvatski vojnici tijekom zajedničkih uvježbavanja s pripadnicima savezničkih snaga SAD-a, Rumunjske i Velike Britanije.

Tijekom boravka u vojarni "Bemowo Piskie" general Jurković sastao se sa zapovjednikom Borbene grupe, pukovnikom OS SAD-a Donnyjem W. Hebelom. 

Tijekom razgovora usuglašeno je kako se jedino zajedničkim uvježbavanjem i obukom može povećati interoperabilnost među saveznicima te na taj način doprinijeti sposobnosti Saveza. 

Pukovnik Hebel upoznao je generala Jurkovića sa strukturnom Borbene grupe – Poljska te zajedničkim vježbovnim aktivnostima planiranim za naredno razdoblje. 

General Jurković istaknuo je kako Republika Hrvatska i njezine Oružane snage ostaju predane jedinstvu i odlučnosti NATO saveza u zaštiti teritorijalnog integriteta svih njegovih članica.

Također, general Jurković se sastao i sa zapovjednikom vojnog poligona "Bemowo Piskie" pukovnikom Jaroslawom Wyszeckim, te mu zahvalio mu na gostoprimstvu i potpori koju poljska vojska pruža hrvatskim vojnicima. Naglasio je kako Hrvatska podupire sve odluke Saveza usmjerene na jačanje kolektivne obrane i sigurnosti građana na njegovim istočnim granicama.

Središnji događaj posjeta zapovjednika Hrvatske kopnene vojske bilo je bojno gađanje bitnice SVLR s ciljem potvrđivanja operativne sposobnosti za provedbu dodijeljenih zadaća u području aktivnosti. Gađanje su pratili i pripadnici američke sastavnice Borbene grupe, što je bila prilika da se naši saveznici upoznaju s mogućnostima vatrene potpore koju im hrvatski vojnici mogu pružiti u nadolazećim zajedničkim vježbovnim aktivnostima. 

Po završetku gađanja general Jurković obišao je elemente borbenog rasporeda bitnice i obratio se pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta, čestitajući im Dan topništva i dan njihove zaštitnice svete Barbare. Zahvalio je hrvatskim vojnicima na sudjelovanju  u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i što na taj način predstavljaju Republiku Hrvatsku i njezine Oružane snage kao pouzdanog partnera u jačanju sigurnosti i stabilnosti NATO saveza. 

General Jurković sudjelovat će kao izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH u četvrtak, 6. prosinca 2018. u Elblagu na Danu uvaženih gostiju vojne vježbe "Anakonda-18". To je najvažnija vježba Oružanih snaga Republike Poljske ove godine, a provodi se od 16. listopada do 13. prosinca 2018. Cilj vježbe je integracija vojnih i civilnih sposobnosti u sklopu zajedničke međudržavne suradnje te prikaz kohezije i spremnosti savezničkih snaga u zadaćama kolektivne obrane i odvraćanja.



 

Vijesti