Eskadrila transportnih helikoptera primila priznanje DUZS

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrz_25082015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/T. Vrkić

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane primila je danas 25. kolovoza 2015. u Dubrovniku Priznanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje za ostvareni 112. medicinski let sa područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Priznanje je primio kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV bojnik Krešimir Matan koji je pritom istaknuo kako letačke posade Priznanje doživljavaju s puno emocija i posebnih osjećaja jer je najveći broj djece i trudnica koji su prevezeni vojnim helikopterima upravo sa područja Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Jedan dio djece koji su helikopterima HRZ i PZO prevezeni u inkubatorima kao i majke koje su zbog prijevremenih poroda također zbrinute vojnim helikopterima bili su danas posebni gosti pilota koji su se tako po prvi puta susreli i upoznali kroz priče i sjećanja o neposrednim akcijama i prevoženju od Dubrovnika do splitskih Firula.

„Mi smo cijele godine 24 sata spremni poletjeti u bilo koje vrijeme, kad dobijemo poziv za zračnim prijevozom pacijenata i spašavanjem života. Let iz Dubrovnika do KBC Firule traje oko 55 minuta, a prošle smo godine prema Jugu Hrvatske polijetali oko 200 puta pomažući u spašavanju 203 Dubrovčana i žitelja županije kao i turista, što je više od trećine od ukupno prevezena 504 pacijenta. U ovoj godini do danas sa prostora Dubrovačko-neretvanske županije smo prevezli u nešto više od 112 letova ukupno 143 pacijenta“ istaknuo je Matan.

Pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, Ana Kordić rekla je kako priznanje stiže u prave ruke jer su posade HRZ i PZO-a uvijek dostupne i spremne i u uvjetima kada vremenske prilike nisu najpovoljnije doći do najugroženijih pacijenata i prevesti ih do medicinskih odredišta.

Kao potvrdu svega Kordić je navela i najsvježiji primjer hitnog spašavanja trudnice sa Korčule koje se odvijalo u vrijeme uručenja priznanja Eskadrili transportnih helikoptera. „I ovaj je let protekao brzo i sigurno, a trudnica je na vrijeme zbrinuta u KBC Split. Zahvaljujući ovim ljudima svi mi u Dubrovniku i našoj županiji osjećamo se sigurnije jer znamo da ćemo u najkraćem roku zbrinuti unesrećene do najbližih medicinskih ustanova“, istaknula je Kordić.

    Eskadrila transportnih helikoptera primila priznanje DUZS

    Foto: HRZ i PZO/T. Vrki

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/eskadrila-transportnih-helikoptera-primila-priznanje-duzs/hrz_25082015_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/eskadrila-transportnih-helikoptera-primila-priznanje-duzs/hrz_25082015_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/eskadrila-transportnih-helikoptera-primila-priznanje-duzs/hrz_25082015_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/eskadrila-transportnih-helikoptera-primila-priznanje-duzs/hrz_25082015_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/eskadrila-transportnih-helikoptera-primila-priznanje-duzs/hrz_25082015_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/eskadrila-transportnih-helikoptera-primila-priznanje-duzs/hrz_25082015_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/eskadrila-transportnih-helikoptera-primila-priznanje-duzs/hrz_25082015_7.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/eskadrila-transportnih-helikoptera-primila-priznanje-duzs/hrz_25082015_8.jpg


Vijesti